27.6.2016. 9:33
0
Sead ef. Nasufović izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije (IZS)
Na sjednici Sandžačkog mešihata Islamske zajednice Srbije (IZS) i članova Vrhovnog sabora IZS juče je u Sjenici za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije većinom glasova izabaran teolog i profesor iz Novog Pazara Sead ef. Nasufović.

Od ukupno 35 članova biračkog tijela na sjednici je bilo prisutno 27, a za Nasufovića su glasala 23 člana, jedan je bio protiv, a tri glasačka listića su bila nevažeća, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Islamske zajednice Srbije. 

Članovi mešihata, predsjednici medžlisa, glavni imami, direktori medresa i ostali vjerdostojnici ove islamske zajednice održali su sjednicu u kompleksu Nur džamije u Sjenici, glasanje je bilo tajno. 

Na izborima za novog reisu-l-ulemu IZ Srbije nisu prisustvovali članovi Vrhovnog sabora iz Srbijanskog i Preševskog mešihata, s obzirom da su ranije ova dva mešihata prihavtila izbor kandidata koga izglasa Sandžački mešihat. 

Zvanično imenovanje Nasufovića za reisu-l-ulemu biće saopšteno kada njegov izbor formalno potvrde Srbijanski i Preševski mešihat, a inauguracija i svečana ceremonija predaje menšure (dokumenta o legalnom imenovanju) novog reisa biće obavljena najvjerovatnije drugog dana Ramazanskog bajrama u Beogradu, u Bajrakli džamiji. 

Nasufović je bio jedini kandidat za prvog čovjeka Rijaseta Islamske zajednice Srbije i on će zamjeniti Adema ef. Zilkića koji je na toj poziciji u dva mandata bio od 2007 godine. 

Sead ef. Nasufović je rođen u Bijelom Polju 1979. godine, gdje završava osnovnu školu, a zatim odlazi u Novi Pazar 1994. godine gdje završava srednju medresu "Gazi Isa-beg". Nakon toga odlazi u Sarajevo na Fakultet političkih nauka. Diplomirani je islamski teolog, diplomirani islamski pedagog, master islamske pedagogije, diplomirani filolog srbista/bosanista, master filolog srbista/bosanista. Radio je kao glavni i odgovorni urednik časopisa "Vakat", bavio se bibliotekarstvom i novinarstvom. 

Novoizabrani reis IZ Srbije je odnedavno i član Vladine komisije za vjeronaku u osnovnim u srednjim školama. Profesor je u medresi "Sinan-beg" u Novom Pazaru. Sekretar i asistent, predavač povjerene nastave na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. 

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

(Anadolu Agency) 

IZS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.