22.7.2016. 10:30
0
Radnik Perutnine odbio poligraf, pitanja bila neprimjerena
Kompanija Perutnina Ptuj je poligrafski testirala 17 radnika, radi interne istrage o krađi unutar društva. Tvrde da je sve učinjeno u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka ličnosti. Ipak povjerenik za zaštitu podataka ličnosti, Rodoljub Šabić, se sa tim ne slaže.

Kontaktirali smo više zaposlenih koji su rekli da se plaše da će ostati bez posla ako stanu pred kamere. Jedini uvid o tome kako je izgledalo, dobili smo od radnika koji više ne radi u toj firmi. Kompanija se do sada oglasila jednim saopšenjem.

On je, kaže, jedan od troje koji su poligrafsko testiranje odbili, jer je smatrao da su pitanja koja bi mu bila postavljena neprimerena.

"Ja sam došao na red, ušao unutra, „dobar dan – dobar dan“, čovjek je rekao sjedite, ja sam sjeo, kaže „Da li znaš zašto si ovde?“, rekao sam da nemam pojma. Kaže, firma je tražila poligrafsko ispitivanje, pitali bismo te prvo ime i prezime, da utvrdi moju tačnost, da ja to govorim iskreno, i onda bi mi postavili pitanje da li kradem, da li ako znam nekog ko krade, da li bih ga ocinkario, rekao bi glavnim šefovima… Pitao sam da li to može da se odbije, on je rekao da naravno da može, moraš samo potpisati da odbijaš to", piše N1.

To je upravo ono što je i sama firma juče saopštila, navodeći da su testiranja sprovođena na dobrovoljnoj bazi, bez ikakvih posljedica za zaposlene koji su ga odbili. Međutim, sagovornik N1 više nije zaposlen u „Perutnini“. Tvrdi, u jeku priče o testiranju, dobio je, i odbio aneks ugovora koji je podrazumijevao daleko teži i slabije plaćeni posao.

“Dobio sam prebačaj sa mjesta gdje sam radio na pedeset puta lošije mesto. To je kazneno mjesto, to gdje se ide. Imao sam rok od osam dana to da potpišem, u suprotnom, dobija se otkaz. Otišao sam po radnu knjižicu i dao sam otkaz”, kaže on.

Pojašnjenje šta se zapravo desilo danas nismo uspjeli da saznamo ni u slovenačkoj centrali firme. Za Povjerenika za zaštitu podataka o ličnosti, pojašnjenje nije ni potrebno, jer tvrdi – zakon je svakako prekršen i rukovodstvo bi prikupljene podatke moralo da – uništi.

"Šta god da je motiv, riječ je o nedozvoljenoj obradi podataka o ličnosti...da bi takva obrada ili bilo koja druga obrada podataka o ličnosti bila dozvoljena, potreban je izričit zakonski osnov...da poslodavaac ima izričito zakonsko ovlašćenje, što naravno nije slučaj. U našem pravu samo policija ima pravo na to, samo zakon o policiji spominje preduzimanje takvih mjera, a i tada je fakultativna, dakle svako je može odbiti i to bez ikakvih neprijatnih konsekvenci”, ističe Šabić.

„Perutnina“ je, inače, jedan od najvećih investitora u Bačkoj Topoli, u kojoj najveći prihodi pristižu upravo iz razvijene mesne industrije. Komentar o poštovanju radničkih prava nismo uspjeli da dobijemo ni od predsjednika opštine, u čijem kabinetu nam je saopšteno da bi mogao da nas primi – naredne srijede.


(Anesa Agović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.