24.8.2016. 22:01
0
Dačić pred sjednicu SB UN-a o Kosovu: Ukazaću na neispunjavanje Briselskog sporazuma
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, u okviru svoje posjete New Yorku gdje se sutra održava sednica Savjeta bezbjednosti UN-a, posvećena izveštaju generalnog sekretara o situaciji na Kosovu, sastao se i sa zamjenikom premijera Malezije, zemlje koja predsjedava SB, javlja Anadolu Agency.

Kako je Dačić naveo u izjavi za AA, sa zamenikom premijera Malezije Ahmad Zahid Hamidijem razgovarao je, ne samo o sednici Saveta bezbednosti, nego i o bilateralnim odnosima dve zemlje. 

"Malezija je pre nešto manje od godinu dana ukinula vize našim građanima, Srbija će to sada uraditi kada je reč o njihovim građanima. Takođe, imamo interes da obnovimo naše dobre odnose iz vremena Josipa Broza Tita, Pokreta nesvrstanih. Malezija je veoma privržena toj ideji i inače i sama ta ideja nesvrstanih zemalja i dalje je živa", kazao je Dačić. 

On je podsetio da Pokret nesvrstanih ima 120 zemalja članica te da će se sledećeg meseca održati i samit u Venecueli, a da je među članicama ovog pokreta veliki broj zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. 

"Imamo i velike mogućnosti i za ekonomsku saradnju s Malezijom i shodno tome mislim da je veoma važno da se postave što bolje komunikacije i da dođe do obnavljanja dobrih odnosa iz vremena Tita", rekao je Dačić. 

Kada je reč o sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti, Dačić je naveo da će ukazati na to da se neispunjava Briselski sporazum te da Srbija očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da se Srbima, koji žive na Kosovu, osigura bezbednost. 

"Mi smo zainteresovani za mir i stabilnost, ali sa druge strane veoma je važno i da prištinska strana što pre uradi ono što je obećala, a to je da se radi na formiranju Zajednice srpskih opština. Očekujem žestoku raspravu, jer sa njihove strane je Flora Citaku (ambasador Kosova u SAD-u, op.a), a ona samo spominje genocid, etničko čišćenje, kao da i dalje živimo u vreme kada ratujemo, a ne u vreme u kojem pokušavamo da se dogovorimo da implementiramo dogovoreno, kao što je, na primer, Briselski sporazum", istakao je Dačić u izjavi za AA. 

On je najavio da će nakon sutrašnje sednice, u petak, na odvojenom sastanku, o svemu tome razgovarati i s Ban Ki-moonom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, čime će se njegova poseta New Yorku završiti.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.