26.8.2016. 22:45
1
’’Kolektivni sunet’’ u Sandžaku
U Novom Pazaru večeras je održana svečana manifestacija ’’Kolektivni sunet’’u kojem je učestvovalo preko 150 dječaka.

Uz podršku udruženja "Prijatelji Sandžaka" iz Turske, istanbulski opština Bayrampaša i Pendik, kao i turskih privrednika porijeklom iz Sandžaka koji žive i rade u Turskoj, manifestacija "Kolektivni sunet" se ove godine po šesti put zaredom održava u Sandžaku. 

U četiri sandžačke opštine, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, vjerski i tradicionalni obred sunećenje (obrezivanja) organizovan je za više od 400 dječaka. 

Sredstva za ovu manifestaciju obezbijeđena su uz saradnji s lokalnim samoupravama. 

U Novom Pazaru, gdje je održana centralna manifetsacija, organizovana je kolektivna šetnja i fotografisanje u centru grada i svečanost u Kulturnom centru na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz Turske. 

Predsjednik Udruženja "Prijatelji Sandžaka" iz Istanbula, Salih Akgul (Hadžifejzović), koji je prije šest godina pokrenuo i finansijski i na razne načine podržao održavanje kolektivnog suneta u Sandžaku, ističe da se ponosi što je ta manifestacija zaživjela i postala tradicionalna i na ovim prostorima. 

"Cilj nam je da pokažemo da smo uz svoje sunarodnike ovdje i da na njih i na prostore odakle potičemo nismo zaboravili. Ne želimo da kažemo samo da vas volimo, htjeli smo da damo neki doprinos ovom kraju i narodu", rekao je Akgul (Hadžifejzović), koji je vlasnik poznate turske firme koja proizvodi bicikle svih vrsta. 

Hadžifejzović je dodao da mu je čast i zadovoljstvo što su i na ovim prostorima omogućili da kolektivni sunet bude tradicionalna manifestacija. 

Gradonačkenik Novog Pazara Nihat Biševac je, izazivši zahvalnost bratskim istanbulskim opštinama Bayrampaša i Pendik, kao i udruženju "Prijatelji Sandžaka", u ime roditelja djece istakao posebnu zahvalnost. 

„Ovaj kolektivni sunet je veoma značajan za naše građane. Do sada je sve organizovanao za 900 dječaka, i to sve zahvaljujući našim prijateljima iz Turske", kazao je Biševac, izražavajući im zahvalanost, kako je naveo, za sve što su uradili za građane Novog Pazara. 

U novopazarskom Kulturnom centru je uz, muzički i scenski program, nastavljena svečanost na kojoj su donatorima uz Turske uručene zahvalnice, a dječaci su, kao i prethodnih godina, na poklon dobili bicikle. 

Interesovanje roditelja za učešće njihove djece u manifestaciji svake godine je sve veće, pa tako iz godine u godinu prevazilazi očekivanja organizatora. Za učešće u manifestaciji birana su djeca iz porodica sa slabijim imovnim stanjem, a svi troškovi, uključujući i hiruršku intervenciju (oko 50 eura po djetetu), kao i odijela za tu priliku, obezbijedili su organizatori.

U Sjenici je sinoć za 65 dečaka organizovan "Kolektivni sunet", a u Tutinu, gdje je odabrano 80 dječaka, slična manistacija će biti održana sutra. 

U crnogorskom dijelu Sandžaka, kolektivni sunet je organizovan za 154 dječaka, a Prijatelji Sandžaka najavljuju da će podržati i organizaciju kolektivnih vjenčanja. 

"Prijatelji Sandžaka" su, takođe, za najboljih pet polaznika kursa turskog jezike u Turskom kulturnom centru u Novom Pazaru izdvojili poklone u vidu bicikla. 

(Anadolu Agency)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.