21.9.2016. 14:51
3
Ivica Dačić: Muslimani u BiH imaju ratne planove i namjere, Halilović je rekao ono što Izetbegović misli
Državni vrh Srbije reagovao je nakon izjava Sefera Halilovića o novom ratu na ovim prostorima, pa su se Nikolić, Vučić i Dačić oglasili po ovom pitanju.

Piše: Haris Ahbabović

- Vidno sam zabrinut zbog izjava i prijetnji miru nekadašnjeg ratnog komandanta BiH. Moja poruka je vrlo jasna i snažna Republika Srpska neće nestati - rekao je Vučić u New Yorku, prenosi Kurir.

- Ozbiljno smo razmotrili to što portparol Bakira Izetbegovića govori. Mislim da je situacija veoma ozbiljna. Sad se stvara atmosfera kako će taj njihov napad sigurno biti podržan ili pohvaljen od NATO-a. To ne smije da se desi. Sve to ćemo ozbiljno da razmatramo, da budemo spremni na svaku neprijatnost, ali ništa nećemo izazvati i pokušat ćemo da to spriječimo diplomatskim kanalima - rekao je Nikolić za Kurir.

- Tih operativnih saznanja da će se nešto desiti bilo je i prije. Kad je Aleksandar nedavno držao sastanke sa službama bezbjednosti, već su postojala upozorenja od naših službi da postoji mogućnost da se neko u BiH odluči na vrlo loš i riskantan potez - otkrio je Nikolić.

- Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procjeni da RS ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani. Svima je jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi RS. Da su htjeli kompromis, Ustavni sud je mogao da promijeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namjere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju - rekao je Dačić i dodao:

- Srbija nesumnjivo želi mir i učinit će sve da se sačuva stabilnost, ali sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske. O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja. Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS-a ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju Međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira - rekao je Dačić, prenosi Kurir.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.