10.10.2016. 9:54
0
Putin će posjetiti Francusku, iako Hollande nije siguran da li će ga primiti
Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje planira da posjeti Francusku krajem ovog mjeseca iako je francuski predsjednik Francois Hollande rekao da nije siguran da li će ga primiti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pripreme za Putinovu posjetu Parizu se nastavljaju", rekao je Peskov novinarima, prenosi Reuters.

Britanska agencija podsjeća da je Hollande osudio Rusiju rekavši da je neprihvatljiva njena podrška zračnim napadima sirijskih snaga.

Francuski predsjednik izjavio je da još nije odlučio da li će se sastati s Vladimirom Putinom kada ovaj dođe u Pariz 19. oktobra, prenosi Tanjug.

Hollande je u intervjuu, koji će biti objavljen danas, rekao da su ruske akcije u Siriji neprihvatljive i da narod Aleppa "preživljava ratne zločine" koje će biti predmet međunarodne istrage.

Prema dijelovima intervjua objavljenim na društvenoj mreži Twitter, Hollande je rekao da još razmatra da li bi njegov sastanak s Putinom bio od koristi.

"Da li bi to izazvalo dodatni pritisak?", upitao je Hollande, prenosi je Bloomberg.

Hollande je naveo da bi, u slučaju susreta s Putinom, poručio ruskom predsjedniku da je neprihvatljivo što Moskva pomaže režimu  Bashara al-Assada pružanjem podrške iz zraka dok se bombardira Aleppo.

"To čak šteti imidžu Rusije. Sirijska populacija je žrtva ratnog zločina i tom djelu će biti suđeno", uključujući i Međunarodni krivični sud, rekao je Hollande.

Prije tri dana, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je najavio da će Putin 19. oktobra posjetiti Francusku i sastati se s francuskim predsjednikom.

"Dva lidera će razgovarati o međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju u Ukrajini i Siriji", rekao je Lavrov.

Putinova posjeta Francuskoj je planirana mjesecima, a biće upriličena u vrijeme povećanih tenzija zbog aktivnosti ruskih zračnih snaga u Siriji, navodi AFP.

U međuvremenu, Rusija je 8. oktobra stavila veto na francuski nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a, kojim se traži okončanje zračnih napada i vojnih letova iznad Aleppa.

Francuski nacrt rezolucije o Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a je u značajnoj mjeri "iskrivio" situaciju, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, navodeći da je nacrt jednostran.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.