26.10.2016. 13:43
0
Crna Gora: Analitičari nisu iznenađeni kandidaturom Duška Markovića za budućeg premijera
Odluka Predsjedništva Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) da kandiduje Duška Markovića, dosadašnjeg potpredsjednika partije za mandatara za sastav nove crnogorske vlade, danas je glavna je vijest u Crnoj Gori.

Marković, koji je godinama najbliži saradnik predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, po ocjeni analitičara, nastaviće da vodi politiku u istom smjeru kako je to radio i Đukanović, javlja Anadolu Agency (AA). 

O tome da će se aktuelni premijer Crne Gore i predsjednik DPS-a Milo Đukanović povući po treći put sa državničkih funkcija, spekulisalo se prije i tokom izbora u Crnoj Gori. Sve te spekulacije sinoć su dobile potvrdu, a da Đukanović priprema Markovića za svog nasljednika na čelu Vlade bilo je jasno na Kongresu DPS-a u junu prošle godine, kada je Marković, nakon izmjena Statuta, od člana Predsjedništva imenovan u zamjenika predsjednika DPS-a. 

Istovremeno, odlukom Đukanovića, ukinuta su potpredsjednička mjesta u partiji, a Marković inaugurisan u neprikosnovenog drugog čovjeka partije. Duško Marković je bio i glavni pregovarač u ime DPS-a kada je dogovarana Vlada izbornog povjerenja i kada je, između ostalog, i njegovim pregovaračkim sposobnostima, dio opozicije prihvatio da uđe u izvršnu vlast i kontroliše izborni proces. 

Politikolog Vladimir Jovanović, u izjavi za AA kaže da je odluka da se Duško Marković predstavi kao kandidat DPS-a za mandatara svakako očekivana, ako se uzmu u obzir prethodne državne funkcije koje je obavljao. 

”Od posebnog značaja za ovakvu odluku Predsedništva DPS-a je i njegova sadašnja uloga u vladi. Podsećam da je Duško Marković posljednjih godinu dana predstavljen medijski kao prvi čovek premijera, ovo se svakako desilo u toku pokretanja slučaja protiv Svetozara Marovića, i to je bio bitni momenat koji je Markovića plasirao kao bitnu osobu u strukturi DPS-a. Ovo svakako ne znači da se Đukanović povlači sa političke scene u smislu obavljanja državnih funkcija i to prije svega zbog izborne kampanje opozicije koja je bila usmjerena protiv njega lično“, ističe Jovanović. 

Upravo zbog svega navedenog, politikolog Jovanović kaže da se Đukanović neće moći povući sa političke scene Crne Gore, čak i kada bi to zaista želio. 

”Tako da očekujem da će u budućnosti obavljati funkciju poslanika ili se pak spremati za predsjedničke izbore. Ukoliko bi DPS uspio da sastavi novu vladu i ukoliko bi Marković u njoj bio premijer, ja lično ne bih očekivao bitnije kadrovske promjene kao ni neku određenu promjenu smjera u vođenju politike, prije svega zbog izbornog rezultata koji je ova partija ostvarila, što ukazuje da dosadašnji recept nema mane“, kaže Jovanović. 

A odluka DPS-a da predloži Duška Markovića za budućeg premijera nije iznenadila ni Edina Koljenovića, koordinatora u Građanskoj alijansi. On u izjavi za AA kaže da je potez DPS-a nešto o čemu se spekulisalo već neko vrijeme. 

”Međutim, ovakav potez je posebno interesantan imajući u vidu da je cjelokupna izborna kampanja DPS-a bila bazirana na liku Mila Đukanovića, koji je bukvalno sam iznio kampanju i zahvaljujući tome je ostvaren ovakav rezultat kakav jeste. Kampanja je pokazala da uz Đukanovića nema i velikog broja fukncionera koji su cinili vrh DPS-a, te da je tu jedino ostao Marković kao neko ko ga eventualno može zamijeniti“. kaže Koljenović. 

Na pitanje da li vjeruje da ovo znači i konačno povlačenje Đukanovića sa državničkih funkcija, Koljenović odgovara da se ”Đukanović svaki put vraćao na funkciju onda kada je morao vraćati ugled Vlade i partije”.

”Međutim, to nisu jedini faktori koji opredjeljuju njegov angažman, a u ovom mandatu posebno će biti važna dešavanja na opozicionoj političkoj sceni. Đukanović jasno želi napraviti bezbjednu izlaznu strategiju, a njegov povratak zavisi između ostalog i od načina njegove realizacije“, kaže Koljenović. 

Slično kao i Jovanović, ni Edin Koljenović ne očekuje zaokrete u politici Duška Markovića u odnosu na politiku koju je vodio Đukanović. 

”Ne očekujem da će se desiti značajniji zaokreti u vođenju politike, niti na unutrašnjem niti vanjskom planu. Jednostavno, Marković je čovjek koji je od 1989. godine na političkim funkcijama i nosi u sebi sve ono što je tradicionalna politika DPS-a, tako da možemo reći da se ovdje ne radi o nekom naročitom "osvježenju". Jasno je da u kojoj god mjeri se povukao sa funkcionerskih mjesta, Đukanović će i dalje voditi partiju, u kojoj mu je moć najveća od osnivanja, i da će sasvim sigurno imati presudan uticaj na pravce kretanja buduće Vlade“, kazao je Koljenović. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.