17.1.2017. 14:12
0
Splićanku iritirao lavež psa pa ga utopila s betonskim blokom oko vrata, ali neće u zatvor…
Kad je krajem marta prošle godine u moru uz obalu na Stinicama u Splitu pronađen leš psa mješanca koji se utopio jer mu je oko vrata bio zavezan betonski blok, mnogi ljubitelji životinja tada su komentarisali da to ne može učiniti normalna osoba te da onome ko je to napravio treba psihijatrijski pregled.

Vjerojatno tada nisu ni slutili koliko su bili u pravu jer je nedavno završio sudski postupak na Općinskom sudu u Splitu na kojem je 25-godišnja vlasnica iz Splita nepravomoćno proglašena krivom za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, te joj je, umjesto zatvorske kazne, izrečena šestomjesečna mjera psihijatrijskog liječenja, piše “Slobodna Dalmacija“.
 
Ako se djevojka ne bude pridržavala odluke da se liječi sa slobode, sud joj može odrediti prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

Kako je utvrđeno tokom suđenja, djevojka je 27. marta 2016., oko 20.20, bila u stanju akutnog psihotičnog poremećaja nalik na shizofreniju, zbog kojeg nije mogla shvatiti značenje svog djelovanja ni upravljati svojim postupcima.

Neumorno lajao

U takvom ju je stanju, bez ikakvog drugog opravdanog razloga, strahovito iziritirao pas koji je neumorno lajao te je ona na povodac na kojem ga je vodila vezala kameni blok koji je gurnula u more. Blok je za sobom u more povukao nesretnu životinju koja se utopila.

Djevojka je na suđenju pojasnila što se dogodilo te večeri i rekla je da se smatra odgovornom. Navela je da živi s roditeljima te da studira i povremeno radi poslove prodavačice preko student-servisa.

Sutkinja Marina Boko obrazložila je da je djevojka bila neuračunljiva u vrijeme počinjenja djela, a po Kaznenom zakonu takva osoba nije kriva niti joj se može izreći kazna.

– Tokom postupka sud je pribavio nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka psihijatra dr. Sanje Batine koja je zaključila da je optuženica raspravno sposobna, da je osoba koja boluje od akutnog psihotičnog poremećaja koji prema aktualno važećim stručnim i međunarodnim dijagnostičkim kriterijima odgovara dijagnozi akutnog psihotičnog poremećaja nalik na shizofreniju. Na strani optuženice nije utvrđeno znakova ovisnosti o bilo kojoj psihoaktivnoj supstanciji. Vještakinja navodi da optuženica nije bila u mogućnosti shvatiti značenje svoga postupanja i nije mogla vladati svojom voljom, tj. bila je neuračunljiva, te da postoji vjerojatnost da bi mogla počiniti teže kazneno djelo, ali za otklanjanje opasnosti da je dostatno da joj se odredi psihijatrijsko liječenje na slobodi – navela je, među ostalim, sutkinja u obrazloženju presude.

(Slobodna Dalmacija/Merima Druškić)

PasSplit
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.