9.4.2017. 14:15
0
Hrvatska: SDP uvodi krizni štab i info telefon za pomoć radnicima i malim dobavljačima
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorio je da je Vlada Hrvatske prihvatajući Lex Agrokor otvorila Pandorinu kutiju i poručila „ko nije jamio, sad ima priliku“.

Upozorio je također na težak položaj malih dobavljača i poljoprivrednika, čije interese niko ne zastupa u ovom postupku, objavio je HRT, prenosi Patria.

- Imamo priliku svjedočiti kako je HDZ svojim Lex Agrokor opet provukao interese krupnog kapitala i banaka. Njih je zaštitio, dok su mali dobavljači ostali na drugoj strani, sami, nezaštićeni, na milost i nemilost Vladinog povjerenika - izjavio je Bernardić.

Predsjednik SDP-a također je istaknuo kako je upravo zbog toga sazvao vanrednu sjednicu predsjedništva stranke, na kojoj je doneseno pet tačaka kojima će se SDP voditi u rješavanju ove krize.

- U najtežim gospodarskim trenucima Hrvatska je bez ministra finansija. Izuzet je iz svih ključnih odluka i to u situaciji gdje kriza oko Agrokora može snažno utjecati na finansije naše zemlje. Opoziv je pitanje zdravog razuma. Također ćemo pokrenuti saborsko istražno povjerenstvo jer građani moraju dobiti priliku saznati sve što se događalo. Očito je postojao paralelan sistem finansiranja izvan nadzora regulatornih tijela, za koji su neki izgleda znali. Naš zadatak je da hrvatski građani, koji su već jednom platili cijenu pretvorbe i privatizacije, ne budu ti koji će platiti cijenu sudbine Agrokora - rekao je Bernardić.

SDP očekuje ocjenu ustavnosti Lex Agrokor te traži hitno donošenje Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi. 

- Zahtijevamo da svi trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj imaju obvezu na svojim policama imati minimalno 40 posto poljoprivrednih proizvoda. Ako se brzo ne reagira, pokrenut će se spirala koja će ugroziti i radna mjesta u drugim povezanim tvrtkama, poput Petrokemije, koja prodaje poljoprivrednicima mineralna gnojiva - izjavio je Bernardić.

SDP je najavio da će otvoriti besplatni info telefon kao pomoć i podršku radnicima i malim dobavljačima. Na taj telefon moći će prijaviti eventualne prijetnje te zatražiti pravnu pomoć. Krizni štab pratit će razvoj situacije i ako se na terenu pokaže potreba, predlagati nove zakonodavne mjere – poput hitne implementacije Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi i izmjena Zakona o trgovini.

- Ako je HDZ odlučio zaštititi krupni kapital i banke, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo Agrokorovim radnicima, malim dobavljačima i OPG-ovima - poručio je Bernardić.

Problem sa hrvatskim Agrokorom potresao je cijeli region. Spominje se da je samo u BiH Agrokor dobavljačima dužan između 250 i 500 miliona KM. Iako iz ove kompanije najavljuju da kriza u Agrokoru neće utjecati na poslovanje bh. kompanija u vlasništvu ove grupacije, više od 5.000 radnika kao i dobavljači su u strahu.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.