29.4.2017. 8:38
0
Srbija podigla borbenu gotovost armije zbog događaja u Makedoniji!
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je Srbija stabilna i mirna i da građani mogu da budu mirni.

“Danas nismo izlazili sa zaključcima jer ima tu vojnih i drugih tajni, ali građani Srbije mogu da budu mirni. Podigli smo funkcionalnu interoperabilnost – odnosno borbenu gotovost jedinica tamo gde je to potrebno. Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov. Naš najviši i vitalni cilj jeste očuvanje stabilnosti”, rekao je Vučić u izjavi za “RTS“, nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi sigurnosti.

Kako je dodao, Srbija će i ostati stabilna.

“Nismo govorili laži prije nekoliko mjeseci o tome koliko ima problema u regionu. I danas se to vidi. Ovo je vrijeme bremenito mnogim izazovima, ima miješanja spolja, unutrašnjih problema. Uvijek ćemo imati na to odgovarajući odgovor”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, srbijanska vojska i policija rade danonoćno.

“Taktička pomjeranja izvršena tamo gdje je trebalo i građani mogu mirno da spavaju”, ponovio je Vučić.

Na pitanje da li su ta pomjeranja izvršena u pravcu Makedonije i da li postoji opasnost od prelivanja nestabilnosti na Srbiju, Vučić ištiče koliko je značajno izlaziti sa opreznim izjavama i voditi računa o svakoj riječi.

“Oprezni smo. Pozvali smo na mir jer se to tiče i nas. Mislim i da Srbija ima najveći ugled u Makedoniji i da joj je učinila najviše dobra, iako joj nije uvijek tako vraćeno”, naglašava on.

Vučić kaže i da ga je nasmijala rekacija međunarodne zajednice.

“Vidi se nedvosmislena činjenica, kojom sam zaprepašten – Albanci postaju mezimče međunarodne zajednice i sebi mogu da dozvole šta god hoće”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na izjave Ramuša Haradinaja po dolasku u Prištinu, kada je rekao da bi došlo do rata da nije oslobođen.

“I cio svijet šuti na najstrašnije, najmorbidnije izjave. Komentarišu samo albanski lobisti, Lunaček i drugi, koji osuđuju Srbiju za nešto, a pridružuju im se neki u zemlji, a zaboravljaju da su potjernicu za Haradinajem podigili 2004. Vučić im je kriv jer se drži zakona, a ne kao oni… Ponosan sam jer sam kriv, jer oni optuženi za najveće zločine moraju da odgovaraju. Može nam se da to ne prihvatimo. Srbiju da pregaze to je nemoguće. Šta bi se desilo da sam ja rekao da nam treba velika Srbija ili da će nekoliko hiljada Albanca biti ubijeno”, zapitao se Vučić, dodavši da se sada radi na “legitimizaciji velike Albanije”.

Upitan čija je izjava najopasnija, Edija Rame, Hašima Tačija ili Jonuza Muslijua, Vučić ponavlja da je riječ o koordiniranoj akciji.

“Rama i Tači su nakon određenih sastanaka u decembru o kojima ne smijem da govorim, promijenili način obraćanja”, naglašava premijer Srbije.

On međutim kaže da odnos Srbije mora ostati isti.

“Moramo da poštujemo partnere u EU, na evropskom smo putu, ali i da držimo do sebe i kažemo šta mislimo”, rekao je, dodajući da su tu i stavovi Rusije i Kine i da Srbija ima sa kime da sarađuje.

Kako kaže, “čuvaćemo našu poziciju stabilne i nezavisne zemlje, jačaćemo je ekonomski”, ponovivši da Srbija više nikad neće dozvoliti progon ili istrebljenje Srba.

“To više nije moguće da se dogodi, Srbija je mnogo snažnija. Nikoga nećemo da diramo, poštujemo teritorijalni integritet svih, ništa tuđe nam ne treba, samo svoje nećemo da damo. Mislim da su tu poruku svi dobro razumjeli – nisam se ni šalio ni igrao”, rekao je on.

“A naša vojna moć će rasti srazmjerno rastu ekonomske moći”, poručio je Vučić.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.