29.4.2017. 21:50
0
Nakon krvavog četvrtka: Amerikanci stižu u Skoplje, da li će Hojt Ji riješiti krizu
Zvaničnik State departmenta Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) prvi je zapadni diplomata koji u Skoplje dolazi poslije nereda u Sobranju u kojima je povrijeđeno stotinjak osoba, uključujući Zorana Zaeva, lidera SDSM-a i Zijadina Selu, lidera Alijanse za Albance. Ji će se sastati sa svim značajnijim političarima u Makedoniji, prenosi Patria

Diplomatska ofanziva usmjerena ka smirivanju strasti u Makedoniji, poslije “krvavog četvrtka” u Sobranju počinje već u nedjelju, kada se u Skoplju očekuje zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

Ji, koji u rasporedu za nedjelju i ponedjeljak ima susrete sa predsjednikom Đorđem Ivanovim, novoizabranim predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vodećih političkih stranaka: Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevom, Bilalom Kasamijem, Veselim Mehmedijem i Menduhom Tačijem.

Predsjednik Ivanov, prethodnih nedjelja, izbjegavao je surete sa međunarodnim predstavnicima, koji su u Skoplje dolazili pokušavajući da ga ubijede da promijeni odluku i mandat za sastav nove vlade dodijeli Zoranu Zaevu, koji prikupio potpise 65 od 120 poslanika u Sobranju.

Ivanov je negativan stav prema novoj koaliciji objašnjavao “odbranom ustava”, naglašavajući da je zajednički dokument albanskih stranaka, koji VMRO-DPMNE naziva “Tiranskom platformom”, u stvari “dokument strane zemlje donesen pod vodstvom stranog lidera”.

Iz kabineta makedonskog predsjednika još nema potvrde sastanka sa predstavnikom State departmenta, ali je Ivanov ranije u subotu, rekao da je “ispraznio agendu” kako bi sa liderima političkih stranaka pokušao da pronađe rješenje krize.

Strasti u Makedoniji naglo su splasnule poslije izliva nasilja u Sobranju, ali je politička kriza nastavljena nesmanjenom žestinom, pošto je Zaev dao Ivanovu rok od deset dana da mu preda mandat za sastav vlade, dok je Gruevski političke rivale optužio za pokušaj državnog udara.

Amerikanci, još od rata u Makedoniji 2001. godine, imaju značajnu ulogu u makedonskom političkom životu, pa se od posjete Hojta Brajana Jia očekuje dio odgovora na pitanje – da li je makedonsku krizu uopšte moguće valjano riješiti.

Za razliku od prethodnih američkih poslanika u Makedoniji, poput Kristofera Hila ili Filipa Rikera, Ji u Skoplje dolazi poslije neuspješnih pokušaja evropskih zvaničnika, Frederike Mogerini i Johanesa Hana, da zauzdaju krizu nastalu poslije decembarskih parlamentarnih izbora.

Njegov zadatak će biti teži i zbog činjenice da makedonski rivali, SDSM i VMRO-DPMNE, čvrsto stoje iza prvobitnih zahtjeva – Zaev traži da mu Ivanov odmah dodijeli mandat za sastav vlade, dok Gruevski vjeruje da bi novi izbori bili najbolji način za rješavanje krize, javlja RTS.

 (NAP/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.