28.5.2017. 22:07
0
Mandatar Zaev predstavio kandidate za novu makedonsku vladu
Mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev (SDSM) objavio je večeras imena svih kandidata za ministre, javlja MIA.

Novu vladu, u koju osim socijaldemokrata Zorana Zaeva ulaze i ministri iz dvije vodeće albanske stranke, treba potvrditi Sobranje. Treća albanska stranka koja je sudjelovala u pregovorima s mandatarom, pokret Besa, objavila je danas da neće ući u vladu, ali da je spremna u Parlamentu podupirati kvalitetne reformske prijedloge.

SDSM će, između ostalih, kontrolirati vodeće resore - vanjskih poslova, obrane i financija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mjesta, uključujući i dvije dopremijerske pozicije. Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imat će dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost. Vjeruje se kako će izbor nove vlade barem djelomično ublažiti političku krizu koja već mjesecima potresa Makedoniju. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.