27.7.2017. 12:35
0
Plenković: Presuda ECJ-a neće rezultirati vraćanjem znatnog broja migranata u RH
Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da ne postoji bojazan o vraćanju u Hrvatsku znatnog broja migranata koji su tijekom migrantske krize nezakonito ušli u Europsku uniju, a temeljem presude Europskog suda pravde (ECJ) koji je u srijedu odlučio da se pravila, po kojoj izbjeglice moraju zatražiti azil u prvoj članici Unije u koju uđu, primjenjuju čak i u izvanrednim situacijama.


 "Presuda ECJ ne mijenja dosadašnju praksu niti proceduru postupanja Republike Hrvatske koja će biti u skladu i s nacionalnim propisima, pravnom stečevinom EU i s međunarodnim pravom. A tumačenjem propisa EU ocjenjujemo da zbog proteka vremena od nezakonitih ulaza migranata na teritorij država članica lani ne postoji bojazan da će ove presude rezultirati vraćanjem znatnijeg broja osoba koje su u razdoblju od septembra 2015. do aprila 2016. godine prošle kroz teritorij Hrvatske", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Plenković kaže kako je pogrešna interpretacija da su presude donesene protiv RH te podsjeća da Hrvatska nije bila ni stranka u postupku pred sudom, već je riječ, dodaje, o očitovanju suda na inicijativu slovenskog i austrijskog pravosuđa.

Europski sud pravde (ECJ) u Luxembourgu odlučio je u srijedu da se pravila, po kojoj izbjeglice moraju zatražiti azil u prvoj članici Unije u koju uđu, primjenjuju čak i u izvanrednim situacijama.

(FENA/Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.