12.10.2017. 19:30
0
Veze Turske sa Srbijom i BiH: U politici nema bratstva i prijateljstva, samo interesi
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravio je u dvodnevnoj službenoj posjeti Srbiji gdje je posjetio Beograd i Novi Pazar.

Erdogan je u Srbiju doveo 185 turskih biznismena koji su se lično željeli uvjeriti u potencijale za investiranje u Srbiju. Erdoganu je u Srbiji upriličen veličanstven doček, posebno u Novom Pazaru. Čak je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić uzeo i mikrofon pa zapjevao u Erdoganovu čast.

Erdogan je rekao da je za njega saradnja između Srbije i Turske važna, te da robnu razmjenu do kraja godine želi podići na milijardu eura, ali da ipak neće biti zadovoljan dok ta razmjena ne bude barem tri ili četiri milijarde eura na godišnjem nivou.

Dodao je da modernu Tursku gradi na četiri temelja, a to je obrazovanje, zdravlje, pravda i sigurnost za sve građane u zemlji te da ta iskustva želi podijeliti i sa drugima. Podsjetio je da njegova zemlja sada ima 57 aerodroma, dok ih je u Turskoj do njegovog dolaska na vlast bilo 25.

Njegov boravak u Srbiji izazvao je veliku pažnju i u BiH. Erdoganovo dovođenje najvažnijih turskih biznismena u Srbiju a ne u BiH popraćeno je komentarima kako turski predsjednik u BiH "šalje selame, a u Srbiju investicije." Iako je pohvalno što Turska ulaže značajna sredstva u obnovu kulturno-historijskih spomenika iz Osmanskog perioda u BiH, ipak je potrebnije otvarati fabrike u kojima bi se zapošljavale hiljade radnika. 

Međutim, cijela situacija se ne može posmatrati crno-bijelo. Dva su razloga zašto turski investitori ulažu u Srbiju, a ne u BiH.

Prvo, danas niko u svijetu ne ulaže svoj novac zbog prijateljske ili bratske ljubavi prema nekome i to svakome mora biti jasno, pogotovo Bošnjacima, koji se uzaludno nadaju i naivno vjeruju da će Turska poslati milijarde dolara samo zato što Turci i Bošnjaci dijele istu religiju. Od toga nema ništa.

Drugo, živimo u doba kapitalizma i svaki investitor svoj novac ulaže tamo gdje je veće tržište i gdje ima veću šansu da ostvari profit. Stoga se Srbija, potpuno logično, nameće kao prioritet u odnosu na BiH kao potencijalno tržište.

Kakva god bila politička i ekonomska situacija u Srbiji, ona je danas daleko bolja i povoljnija za investiranje nego što je to BiH. Dok god se situacija u BiH ne popravi, turski i drugi investitori, zaobilazit će našu zemlju u širokom luku.

Nema to nikakve veze s bratstvom i prijateljstvom. U politici i ekonomiji važni su samo interesi. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.