19.2.2018. 21:14
0
"Hrvatska i Srbija još vode neku vrstu ratova, nakon ratova. Veoma je važno što je Vučić bio u Hrvatskoj"
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Hrvatske, Milorad Pupovac, danas se u Sarajevu na tribini u organizaciji SPKD „Prosvjeta“, osvrnuo na položaj Srba u Hrvatskoj za koji smatra da u posljednjih pet godina nije unaprijeđen.

- Nakon pet godina zastoja u ostvarivanju prava Srba, odnosno nakon pet godina popriličnih iskušenja u ostvarivanju prava Srba, mi smo sada na nekom novom početku. Kao i sve, tako i ovaj novi početak nije uvijek jednostavan zbog toga što se u društvu zaboravilo šta sve još treba uraditi, koje su to još obaveze koje država ima prema svojim građanima srpske nacionalnosti. Moraćemo se potruditi svi zajedno da se to promjeni i da se vratimo na razdoblje od 2011., 2012. i 2013. godine kada se još bilježio nekakav napredak do ulaska Hrvatske u EU, kada je Hrvatska gledala na to da napreduje na području ljudskih prava, na području manjinskih prava, odnosno evropskih vrijednosti i saradnje sa zemljama u regiji - izjavio je Pupovac novinarima pred početak tribine.

Pupovac je naglasio da je neophodan dijalog i saradnja da bi se sve to moglo nadoknaditi što je moguće bolje. Naveo je da nisu samo Istra ili Rijeka pozitivan primjer gdje su Srbi ostvarili svoja prava.

- U mnogim sredinama, čak i u onim koje su ratom bile pogođene, mi smo uspjeli da Hrvati i Srbi žive u normalnim odnosima, ili da barem njihovi politički predstavnici rade na tome da se odnosi normalizuju i da rade na tome kako da se stvore bolji uslovi života. Imate niz primjera na području Banije, Korduna i Like gdje se to događa - kazao je Pupovac.

Govoreći o nedavnoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Pupovac je ocijenio da je veoma važno je da je došlo do te posjete.

-  Vrlo je važno što se sve dogovorilo prilikom te posjete, a također je vrlo važno da se, i ono što se nije dogovorilo, o tome razgovaralo i općenito da se ušlo u jednu fazu dijaloga  i da je svako preuzeo neku vrstu obaveza. To smo pozdravili od ideje do same realizacije i trudili smo se da tome doprinesemo što je moguće više jer mislim da su zemlje na prostoru bivše Jugoslavije dovoljno štete nanosile jedne drugima, a šteta se nanosi i odsustvom saradnje i odsustvom dijaloga i zato je jako važno da se taj dijalog i saradnja počinju razvijati i da ti zahlađeni odnosi otople i da se gleda kako da se počne raditi nešto što nije na štetu onoga drugoga, nego na zajedničku korist - istakao je Pupovac.

Spomenuo je primjer pruge Zagreb-Beograd koja stagnira i propada u svakom smislu, dok istovremeno druge željezničke linije napreduju.  

- Umjesto da Hrvatska i Srbija to pretvore u zajednički evropski projket, da to rekonstruiraju i dobiju brzu liniju za putnički i teretni saobraćaj, što im je u krajnjoj liniji i obaveza prema evropskim direktivama u smislu da se smanji kamionski prijevoz, a poveća željeznički i drugi prijevozi koji su ekološki čišći, Hrvatska i Srbija još vode neku vrstu ratova, nakon ratova, a to je na štetu jedne i druge zemlje, na štetu građana jedne i druge strane - naveo je Pupovac.

Pupovac je dodao da su rukovodstva sarajevske i zagrebačke Prosvjete danas razgovarali o potpisivanju sporazuma o njihovoj međusobnoj saradnji koji će biti pripremljen do sljedećeg sastanka koji će biti održan u Zagrebu kada će biti i potpisan.       

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Savo Vlaški je potvrdio da je ovom prilikom s potpredsjednikom hrvatske „Prosvjete“ Sinišom Tatalovićem dogovorio da se uspostavi saradnja u različitim aktivnostima kao što su razmjena delegacija, izdavačka djelatnost idr.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.