28.3.2018. 22:15
0
Vučić nakon razgovora s Putinom: Albanci žele po svaku cijenu da otmu i zauzmu sjever Kosova, razmatrao sam da pošaljem vojsku na granicu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ruski predsjednik Vladimir Putin snažno osudio upad snaga Prištine na sjever Kosova i prebijanje srpskih zvaničnika, te istakao da će Srbija imati do sada najveću podršku Ruske Federacije.

Vučić je za TV "Prvu" izjavio da je u Putin u današnjem telefonskom razgovoru istakao da je Srbija za Rusku Federaciju najvažnija zemlja na Balkanu i u Evropi. 

Predsjednik Srbije je naveo da će Rusija preduzeti određene akcije u UN, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama povodom, kako je Putin ocijenio, nedopustivih događaja u Kosovskoj Mitrovici. 

Vučić je naveo da mu je Putin rekao da je najvažnije da se stvari rješavaju mirnim putem, dodajući da su se dogovorili da budu u stalnom kontaktu. 

Predsjednik Srbije rekao je da nije zadovoljan reagovanjima sa Zapada u vezi sa incidentom u Kosovskoj Mitrovici. 

"Naravno da nisam zadovoljan, ali nemam više šta da krijem. Suviše imam političkog staža, politički sam veteran i mogu otvoreno da govorim. Jesam li sretan zbog njihove reakcije? Nisam, ali dobro je da nismo morali da se izvinjavamo zbog prebijanja /direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka/Đurića, jer za voz smo se izvinjavali pola godine", rekao je Vučić. 

On je istakao da je zauzimanje sjevera Kosova i Metohije "patološka opsesija" Albanaca, ali i mnogih u međunarodnoj zajednici. 

"Oni žele po svaku cijenu da otmu i zauzmu sjever Kosova, zato što hoće da Srbima izbiju posljednju kartu iz ruku za bilo kakav kompromis po pitanju Kosova i Metohije. I da onda Srbi kažu, kao što je Milošević poslije egzodusa Srba iz Krajine, da prihvataju sporazume u kojima je jasno da Srba više nema", rekao je Vučić. 

On kaže da nije tačno da je donio odluku da pošalje vojsku na administrativnu liniju sa Kosovom.

"Takve odluke nije bilo, a da li sam razmatrao takvu odluku? Pa naravno da jesam. Svaki put kad imate kriznu situaciju i kada je narod ugrožen moja je obaveza da razmotrim sve opcije. Izabrao sam opciju koja je bila trpeljivost, strpljenje, čuvanje mira. Uvijek ću da takvu odluku izaberem dok ne dođemo do posljednje situacije iz koje ne možete da se izvučete, već morate da tražite upotrebu vaše vojske", rekao je Vučić.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.