2.5.2018. 10:15
0
Pjesma Cece Ražnatović u udžbeniku za osnovce u Srbiji
Udžbenik za peti razred osnovne škole u Srbiji izazvao je bujicu komentara na internetu i to zbog nesvakidašnjeg zadatka u kojem su se našli stihovi pjesme Svetlane Cece Ražnatović.

Ceca  je dobila svoje mjesto uz Riblju čorbu, Bajagu, Zdravku Čolića, Aleksu Šantića i Branka Radićevića.

Autor je želio da djeca nauče padež vokativ, odnosno da u pjesmama pronađu koje su to imenice u ovom padežu.



“Sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo”, navodi se Cecin stih kao primjer u jednom od zadataka.

Šta je autora inspirisalo da najmlađima ovu folk pjesmu da za primjer nije poznato, ali su se zbog ovoga društvene mreže usijale.

Mišljenja su podijeljena, jedni smatraju da je dobro da stihovi poznatih pjesama budu u udžbenicima kako bi olakšali i približili djeci gradivo, dok drugi ovaj postupak osuđuju.

Većina smatra da udovici Željka Ražnatovića Arkana nije mjesto u knjigama te da ona ne treba da bude uzor mladima.

Mnogima je sporno i što se pojavljuju i drugi pjevači pored mnogih srpskih pjesnika.

Udžbenik je odobrio Zavod za udžbenike Republike Srbije što je izazvalo ogorčenje pojedinih roditelja i pobunu među prosvjetnim radnicima koji su najavili žalbe, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.