21.5.2018. 21:00
2
Vučić: Ne bih da prejudiciram, ali situacija je sada složenija nego pred Prvi svjetski rat
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas ocjene da se Srbija ponaša kao da joj je SPC kriva po pitanju Kosova, ali je istakao da ne misli da ključne političke odluke treba donositi Crkva.

- Ne treba Crkva donositi ključne političke odluke, a svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje - rekao je predsjednik Srbije na pitanje da prokomentira pisanje "Blica" da je državi samo Crkva kriva za Kosovo.

Podvukao je da njemu Crkva nije ni za šta kriva.

Istakao je da se Crkvi ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali da se on ne mora sa svakom izjavom predstavnika Crkve saglasiti.

- Mi smo sekularna država i veoma poštujem Crkvu. Nisam veliki vjernik, ali jesam vjernik. Ne mislim da sam malo učinio, i lično, i kao predsjednik Vlade i države... Teško da će se pronaći neko da je više napravio za srpsku crkvu - poručio je on.

Drugačija je klima u Evropi, nikada ovako komplicirana situacija u svijetu nije bila, čak ni u vrijeme pred Prvi svjetski rat, primijetio je Vučić, komentirajući rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi s otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

- Nije da nešto prejudiciram, ali tako nije bilo ni pred Prvi svjetski rat - primijetio je Vučić u razgovoru s novinarima u Bakuu, ali je insistirao na procjeni da su okolnosti u Evropi i svijetu mnogo komplicirane i složene, te da je mnogo opasnosti koje nas okružuju.

Poručio je da je bolje sačuvati mir i stabilnosti i da se razvija ekonomija.

U tom smislu su, dodaje, u dosta nezavidnoj poziciji Makedonija i Albanija, kojima će, kako pretpostavlja, u junu biti izrečene neke pohvale, "da se ne kaže baš da je katastrofa i da nisu ništa dobili", ali smatra da im neće dozvoliti da otvore poglavlja.
 
Kad je riječ o Srbiji, a na pitanje ostaje li građanima te države taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže.

- Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji. Ali, prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Prištinom... tako da -  zna li iko da li će do toga doći i kako - samo može da se nagađa - rekao je i dodao da niko ne zna pod kakvim će se uvjetima sve zbivati, da će biti novog vala izbjeglica, "iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog...".

Spomenuo i pritiske na Tursku i najavio promjenu stava, možda i pozicije Italije u evropskoj zajednici.

Kako je naveo, veliki je pritisak na Tursku, zato je, kaže, Erdoan i zakazao izbore ranije, jer je pritisak očekivao, ali se, dodao je, nada da će se Turska znati odbraniti.

- Uvjeren sam da će se Turska i turski narod umjeti odbraniti - poručio je, prenosi Blic.rs.

(Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.