22.5.2018. 14:08
0
Vučić: Srbija neće mijenjati vanjsku politiku - ako hoće drugačije, morat će me skloniti!
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon sastanka s privrednicima u Biznis centru u Bakuu obratio novinarima i poručio da su azerbejdžanske kompanije danas pokazale interes za lokacije ulaganja i najavio važan zadatak za septembar, odnosno veliki poslovni forum u Beogradu.

- Ovo su važne vijesti za nas. Važno je i to što sam danas s velikim ponosom otvorio Centar srpskog jezika i kulture u Bakuu i divno je kada uđete u učionice i vidite fotografije svih važnih i značajnih Srba - rekao je predsjednik Vučić novinarima.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je, polažući zakletvu za predsjednika, istakao i koja je to njegova politika.

- Srbija je izložena pritiscima, ali se nalazi na evropskom putu i to je njena politika. Srbija želi EU, ali i održavanje prijateljstava s tradicionalnim prijateljima i saveznicima kakve su Rusija i Kina. Ta politika se neće mijenjati zbog izjava pojedinih izjava i želje bilo kog političara u Srbiji - kaže Vučić.

Govoreći o izjavi šefa Delegacije EU u Srbiji Sem Fabricia da je Kosovo ključni, ali ne i jedini element za pristupanje Srbije EU, Vučić kaže da smo to znali, sviđalo se to nama ili ne.

- Šta nije tačno rekao? Da su Kosovo i odnosi sa Prištinom prepreka na putu ka EU? Pa, to je tačno. Nisu reforme nikako teže, već kosovsko-metohijski čvor. Ništa sporno nisam vidio u njegovom govoru - rekao je Vučić.

Predsjednik se ponovo osvrnuo na promjenu vanjske politike i istakao da je neće biti.

- Ko god želi da mijenja vanjsku politiku Srbije, prvo mora promijeniti mene i većinu u Skupštini Srbije. Nisam lagao i obmanjivao narod, rekao sam mu šta je politika Srbije o kojoj sam razmišljao, promišljao, jer imam iskustva i malo je političkih veterana kao ja. A, onda dođemo u Azerbejdžan, planiramo nove investicije, najljepše hotele i nova radna mjesta i bude vam jasno da je to promišljena i mudra politika - kaže Vučić.
 
On ističe da svako nezadovoljstvo naroda dolazi na njegova leđa, ali da je ova politika jedina moguća za Srbiju i jedina koja donosi rezultate. Interes Srbije je, kaže, najvažnija stvar i onima koji potcjenjuju ulogu EU poručuje da je to dobar put, prenosi Avaz. 


Govoreći o pisanju da će Priština kosovske snage sigurnosti transformirati u vojsku, Vučić kaže da im za to treba glas Srba, što je i po njihovom pravilu tako te da ne bi bio prvi put da pogaze i svoje propise, međunarodno pravo i da pokazuju kako su silni i jaki.
(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.