25.5.2018. 15:25
0
Hrvatska dobila Zakon o upravljanju državnom imovinom, šta će biti sa nekretninama BiH?
Hrvatski sabor donio je danas Zakon o upravljanju državnom imovinom. Zakon, koji je dobio potporu većine zastupnika (83 za), omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako će primjena ovog zakona utjecati na rast zaposlenosti i bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je Hrvatska radio televizija, prenosi agencija Patira.

Zakon, tumačio je, donosi novi zakonski okvir za aktivaciju zapuštene imovine, on je alat za poticanje gospodarske aktivnosti i za demografski impuls, on će dati krila kapitalu i potaknuti poduzetnički duh i moral i utjecati na rast poduzetničkog optimizma.

Taj Zakon iz Demoktarske fronte ranije su ocijenili kao pljačkaški zakon, jer će na taj način, kako su istakli, Hrvatska otuđiti stotine miliona KM vrijednu imovinu Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, koja Bosni i Hercegovini nije vraćena nakon raspada bivše Jugoslavije.

S druge strane, Bosna i Hercegovina je svu imovinu vratila Hrvatskoj.

- Za Bosnu i Hercegovinu ovo će značiti gubitak imovine, čija se vrijednost procjenjuje na 10 milijardi eura. Nabrojat ćemo samo neke od objekata bez kojih ostajemo: Dječija bolnica u Cavtatu, Vila Aurora u Trstenom, hoteli Vis i druge nekretnine u Dubrovniku, osamnaest objekata u općini Gradac, Hep u Makarskoj, Energopetrolove pumpe u RH, Šipad u luci Šibenik, Naftni terminal u Pločama, Ključ-Šik u Zagrebu, kao i mnoge nekretnine u drugim gradovima u Hrvatskoj. Ovo je još jedna od neviđenih pljački državne imovine Bosne i Hercegovine, uz očitu ili prećutnu saglasnost naših  "predvodnika nacionalnih stada" uz, pretpostavljamo, i nemalu ličnu korist – zaključili su u ranijem saopćenju DF-a.

 
(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.