26.5.2018. 13:05
0
ICMP i partneri na Zapadnom Balkanu pripremaju se za londonski samit u julu - 12.000 osoba se još uvijek vodi kao nestali iz sukoba 1990-ih godina
Akteri koji učestvuju u procesu traženja nestalih osoba na području Zapadnog Balkana sastali su se ove sedmice u Podgorici kako bi se pripremili za predstojeći samit u Londonu koji će se baviti ključnim izazovima sa kojima se ova regija suočava, uključujući način rješavanja pitanja 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale iz sukoba 1990-ih godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo će 9. i 10. jula biti domaćin Petog samita Berlinskog procesa za Zapadni Balkan. Među ostalim pitanjima, Ujedinjeno Kraljevstvo je navelo da će napredak po pitanju nestalih osoba predstavljati prioritet.

 Na trodnevnom sastanku koji je počeo u utorak su Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba razmatrali ključna pitanja koja se trebaju pokrenuti na londonskom samitu. Učesnici su istakli pitanja razmjene informacija o mogućim lokacijama skrivenih grobnica među državama, ubrzavanja procesa ekshumacija takvih grobnica, te rješavanje oko 4.000 NN (neidentifikovanih) slučajeva i eventualne pogrešne identifikacije do kojih je došlo prije primjene postupka na osnovu DNK analize 2001. godine, te usklađivanje evidencije u okviru Regionalne liste nestalih osoba.

O zaključcima sastanka s Regionalnom koordinacijom se razgovaralo na odvojenom sastanku koji je organiziran juče i danas, a kojem su prisustvovali ICMP i predstavnici državnih organa nadležnih za pitanje nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine (INO), Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije.

 Na ovom sastanku su učesnici započeli s izradom plana u kojem se će navesti aktivnosti na rješavanju pitanja 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale, s namjerom da se na londonskom samitu isti dostavi na usvajanje šefovima vlada u regiji.

 ICMP je učesnicima također predložio uspostavljanje mehanizam koordinacije koji će okupiti INO i vladine komisije za nestale osobe i koji bi bio nadležan za realizaciju regionalnog plana. ICMP će ponuditi praktičnu i političku podršku tom mehanizmu.

ICMP vjeruje da će se usvajanjem regionalnog plana na julskom samitu i formiranjem ovog mehanizma, uspostaviti struktura za ubrzavanje i intenziviranje rada na istragama slučajeva nestalih osoba na nepristrasan i djelotvoran način, te u skladu s međunarodnim standardnima ljuskih prava.

Održavanje ovosedmičnih sastanaka u Podgorici omogućeno je uz finansijsku pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, saopćio je ICMP.

Lejla Trle 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.