31.5.2018. 13:41
0
NATO će čuvati nebo Crne Gore
Italijanski i grčki lovci, zrakoplovi iz ratne flote NATO-a, od 5. jula ove godine službeno će preuzeti brigu o zračnom prostoru Crne Gore u okviru NATO-ove "air policing" misije kontrole zračnog prostora, objavili su podgorički mediji.

Prije tačno godinu dana Crna Gora je postala punopravna članica Saveza, čime su stvoreni uslovi da se ova misija realizira. Pozivajući se na dužnosnika Saveza, podgorička Pobjeda navodi da "NATO misija, koja ima za cilj očuvanje crnogorskog zračnog prostora, započet će 5. jula, te uključiti ratno zrakoplovstvo Grčke i Italije".

Dužnosnik NATO-a objašnjava kako je riječ o dugogodišnjoj, rutinskoj mirovnoj misiji koja štiti integritet suverenog zračnog prostora članova Alijanse.

"Čuvanje integriteta zračnog prostora NATO-a je zadatak kolektivne obrane. Air policing misija NATO-a nije odgovor na bilo koju specifičnu prijetnju, već osnovni način na koji NATO osigurava svoje članice. Ona predstavlja legitimnu, transparentnu i čisto defenzivnu aktivnost", rekao je visoki dužnosnik Alijanse, prenosi SEEbiz.

Tehnički sporazum vlade i Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Europu (SHAPE) za zaštitu zračnog prostora Crne Gore, koji je vlada prihvatila na sjednici 17. maja, bio je preduvjet za zaključivanje bilateralnih sporazuma s Italijom i Grčkom koje će obavljati misiju zaštite crnogorskog zračnog prostora.


(Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.