3.7.2018. 11:30
0
Prva zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije: Potvrda prijateljstva i veza naših država i naroda
Zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je počela jutros u Skadru potvrda je prijateljska dvije države i neraskidivih veza naroda, rekao je premijer Crne Gore Duško Marković na početku sjednice.

“Činjenica da je ovo zapravo i prva sjednica koju Vlada Crne Gore organizuje sa nekom drugom zemljom jasno potvrđuje naše prijateljstvo, neraskidive veze između naših naroda i odlučnost da nastavimo da njegujujemo dobrosusjedske odnose. I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji dijelimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa”,  rekao je Marković, prenosi CDM.

Naveo je da je prioritet i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji i čestitao Albaniji na odluci EU o početku pregovora.

“U tom cilju, želio bih da potvrdim spremnost Crne Gore da i u narednom periodu bude podrška u ostvarivanju zajedničkih integracionih ciljeva i prenosi svoja iskustva. Za šest godina, koliko smo u procesu pregovora za članstvo, Crna Gora je otvorila 31 pregovaračko poglavlje, dok smo dva privremeno zatvorili. To je statistika, ali iza koje stoji dosta rada i nakon koje predstoji još više rada. Ono što mogu zaključiti iz ovog perioda za nama je da smo uporedo sa ispunjavanjem obaveza ujedno jačali i unapređivali svoje kapacitete, što je i jedna od najvećih vrijednosti ovog procesa, i što će imati rekao bih dugoročne pozitivne efekte”,  rekao je crnogorski premijer.

On je iskazao spremnost za tješnju saradnju sa Republikom Albanijom podsjetivši da je Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji.

“Ovdje bih posebno izdvojio saradnju zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa. Raduje nas što ova inicijativa, koju je pokrenula Njemačka u cilju razvoja regiona i kvalitetnijeg napredovanja zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji, u velikoj mjeri ostaje fokusirana na konkretnu pomoć našim zemljama u realizaciji ključnih projekata u saobraćaju i energetici, koji će doprinjeti pojedinačnom i ukupnom razvoju regiona. Dužni smo da iskoristimo ovu razvojnu priliku, uklopljenu u širi evropski kontekst i trajno pozicioniramo naše zemlje na glavne evropske infrastrukturne pravce. Jer naši građani zaslužuju bolje od prevaziđenih balkanskih prečica i stranputica”, dodao je on.

Prema njegovim riječima pored saradnje u okviru regionalnih projekata, posebno je važno razvijati saradnju i na nivou dvije države.

“Crna Gora i Albanija imaju odlične odnose, i brojne mogućnosti za njihovo dalje jačanje. Kontinuirana i kvalitetna komunikacija organa dvije države rezultiraće današnjim potpisivanjem nekoliko sporazuma, kao i dogovorima o intenziviranju saradnje gdje je to neophodno i korisno, kao što je to u borbi protiv prekograničnog kriminala i masovnog prelaska migranata, korišćenju fondova EU za modernizaciju graničnih prelaza, oblasti javne uprave, obrazovanju, nauci, turizmu i drugo”,  kazao je Marković.

Marković je posebno istakao značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.