29.7.2018. 17:46
0
SDA Sandžaka usvojila političku deklaraciju: Riješiti status Sandžaka i Bošnjaka
U Novom Pazaru danas je na obilježavanju 28. godišnjice osnivanja SDA Sandžaka usvojena politička deklaracija kojom je zatraženo rješavanje statusa Bošnjaka u Srbiji, kao i status regije Sandžak.

Na svečanosti je rečeno da su Bošnjaci autohton narod na prostoru Sandžaka, kao dio jedinstvenog bošnjačkog korpusa s Bošnjacima u BiH i na drugim prostorima širom bivše Jugoslavije.

U deklaraciji se, između ostalog, navodi da Bošnjaci Sandžaka imaju pravo da uspostavljaju i razvijaju sve vrste odnosa i saradnje s Bošnjacima BiH. 

- Ti odnosi ne mogu biti manjeg obima, kao što su specijalni paralelni odnosi saradnje srpskog naroda u BiH sa Srbijom - navodi se u deklaraciji.

Također je navedeno da Bošnjaci Sandžaka polažu pravo da im se utvrdi status konstitutivnog naroda, kao i da je Sandžak historijska regija čije su granice utvrđene Berlinskim kongresom, kada su utvrđene i granice BiH, Srbije i Crne Gore.

Upućen je i poziv UN-u, EU i SAD da se osiguraju razgovori između Vlade Srbije i Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se trajno riješi status Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je na svečanosti poručio da treba da se riješi ustavnopravni status Bošnjaka kao naroda i status Sandžaka kao evropske regije u rangu bivše jugoslavenske pokrajine Vojvodine.

- Nema Bošnjacima opstanka dok se ne riješi status Sandžaka u skladu s referendumom i dok se ne riješi ustavnopravni status Bošnjaka kao konstitutivnog naroda - rekao je Ugljanin.

Istakao je da izvinjenje zvaničnika Srbije zbog zločina nad Bošnjacima ne znači ništa dok se ne usvoje mehanizmi i institucije koje nikada više neće dozvoliti da se desi ono što se desilo.

- Izvinjenje Vučića, Dačića, bez obzira na to ko on bio, ne znači ništa ako nemamo stabilne mehanizme. Naše je pravo da zaštitimo sebe da nam se više to ne desi, naše je pravo da natjeramo nekog da ih osudi - rekao je Ugljanin.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici SDA iz BiH i Makedonije, kao i bošnjačke stranke iz Crne Gore i Makedonije Sandžačke demokratske partije (SDP), Liberalno-demokratske partije (LDP), predstavnici albanskih partija iz Preševske doline te istaknuti pojedinci i gosti iz Turske, Kosova i zemalja regije.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je da se mora staviti snažniji fokus na probleme koji pritišću Bošnjake u Sandžaku.

- Bošnjacima u Sandžaku se moraju garantirati jednaka i ustavom zagarantirana prava kao svim drugim građanima Srbije. Bošnjaci u Sandžaku su autohtoni stari narod i ne može biti sveden na nacionalnu manjinu - kazao je Osmanović, prenose agencije.


(Amila Alijagić)

SandzakSDA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.