2.9.2018. 9:37
2
Petritsch: Samo jedna država ex-YU nije multietnička
Bivši izaslanik EU za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch ocijenio je danas da eventualna razmjena teritorije između Kosova i Srbije u okviru sporazuma o normalizaciji odnosa "ne bi ništa promijenila".

On je u autorskom tekstu za prištinski list Koha Ditore napisao kako su sada dva protivnika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači, po svemu sudeći spremni na kompromis i da je rješenje moguće.

"Naravno, ovaj prijedlog ima veliku zamku, on sadrži element teritorijalnih promjena, razmjenu teritorija između dva susjeda, koja je orijentisana na etnička mjerila i može da utiče na nekoliko kvadratnih kilometara i hiljade ljudi iz dvije etničke zajednice. (Negativne reakcije) iz Srbije, na Kosovu i kod međunarodne zajednice su došle odmah, a za to postoje dobri razlozi", kazao je Petritsch.

Prema njegovim riječima, prijedlog "budi uspomene na jugoslovenske separatističke ratove", čiji je konačni cilj bio "brutalna konsolidacija etničkih teritorija".

"Mi znamo rezultat (takve politike). Sem Slovenije, zemlje nasljednice Jugoslavije su ostale multietničke, uprkos etničkom čišćenju. Uzevši to u obzir, razmjena teritorija između Srbije i Kosova neće ništa promijeniti", smatra austrijski diplomata.

Petritsch je rekao i da politika ne nudi savršena rješenja, kao i da EU godinama traži odgovornost za rješavanje otvorenih pitanja putem insistiranja na lokalnoj politici.

"Ja sam uveo koncept lokalne politike u Bosni i Hecegovini sa dvostrukim uspjehom. U Bosni rješenje nametnuto spolja nije dovelo da preuzimanja odgovornosti za 'res publica' (javno dobro)", napisao je Petritsch.

On je naveo da je interesantno da pomoć dolazi od Srbije čiji je "glavni čovjek" jasno odbacio secesionističku retoriku predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, u šta se, kako je dodao, uvjerio na Evropskom forumu u Alpbahu, gdje je na tu temu mogao da razgovara sa predsjednicima Kosova i Srbije.

"Sada takav pragmatizam treba da bude sproveden na Kosovu i da daju punu podršku mogućem kompromisu iako im se to možda neće svidjeti. Kosovo i Srbija, ako se to prihvati, više neće biti dio evropskog problema već bi mogli da se okrenu njihovim stvarnim zadacima", smatra austrijski diplomata, prenosi N1.

To bi prema njemu za Srbiju značilo uspješno prevazilaženje najtežih prepreka na njenom putu pridruživanja EU, za Kosovo bi to podrazumijevalo željeno članstvo u EU, bezvizni režim i dokazivanje sposobnosti nove države da djeluje, dok bi za Evropu to bio dokaz njene sposobnosti da rješava probleme.


Lejla Trle

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.