21.10.2018. 14:30
1
Dačić: Može Amerika pisati koliko god hoće, UNMIK neće otići s Kosova
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se neće desiti da UNMIK ode s Kosova, što je inicijativa bivše američke ambasadorice Nicky Haley, jer je za to potrebna saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a.

- Može Amerika pisati koliko hoće, nema promjene Rezolucije 1244 dok ne bude saglasnosti Vijeća sigurnosti. Pošto nema saglasnosti, to se neće ni desiti. Neće se desiti da UNMIK ode s Kosova. To jedino može da se desi ako Rusija i Kina to podrže, a to je naučna fantastika - rekao je Dačić za TV Prva.

On je naveo da Beograd čeka teška borba i protiv američke podrške Prištini za prijem u Interpol i naglasio da je siguran da Kosovo neće ući u tu organizaciju.

Dačić je ukazao da je laž da Kosovo sada ne sarađuje s Interpolom jer nije članica, jer se, kako je objasnio, na Kosovu nalazi mirovna misija UN-a, koja ima sporazum s Interpolom, tako da Interpol sarađuje s Kosovom preko UN-a.

Šef srpske diplomatije je rekao da bi Amerikanci i zapadne zemlje voljeli da se pitanje Kosova završi onako kako su i predvidjeli, a to znači da Srbija prizna Kosovo.

- Srbija nikad neće podleći pritiscima. Do kraja godine broj zemalja koje su priznale Kosovo past će ispod 100 - poručio je Dačić.

U osvrtu na izjavu ministra Nenada Popovića, koji je rekao da treba prekinuti dijalog ukoliko Priština ne odustane od vojske Kosova, Dačić je naglasio da takve izjave ne treba iznositi prije konsultacije s predsjednikom Srbije.

- Ja ne očekujem da će se ovako završiti kada je riječ o vojsci Kosova - rekao je on.

(SRNA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.