22.10.2018. 18:00
0
Ivica Dačić: U EU bismo mogli ući do 2025. godine, ali tu je kosovsko pitanje
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da bi ova zemlja mogla postati članica EU do 2025. godine, ali upozorava da to ne zavisi samo od toga koliko je Srbija daleko odmakla u integracijama već i od političkog procesa u regionu, naročito od kosovskog pitanja i reguliranja međusobnih odnosa Beograda i Prištine.

- To bi moglo biti 2025., ali imajući u vidu dosadašnja iskustva, nisam siguran, jer mislim da se neće samo gledati koliko daleko je odmakla u EU integracijama, već i cijeli politički proces u regionu, naročito pitanje Kosova, reguliranje naših međusobnih odnosa - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje je li 2025. dostižan cilj za članstvo Srbije u EU. 

Obraćajući se na 18. ekonomskom samitu, Dačić je naglasio da je važno da sama Evropska unija shvati da u Evropi ima i neko ko hoće da uđe u Uniju, a ne samo da izađe, da u Evropi ima region gdje se EU voli više nego u samoj Uniji, jer nam uvijek treba neki politički posrednik za sve probleme koji postoje u regionu.

- Zato je ideja EU za naš region pozitivna i zato mislim da je u interesu našeg naroda i naše države da zauzme mjesto koje joj pripada - rekao je Dačić, prenosi Kurir.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.