20.11.2018. 17:30
0
Gruevski dobio politički azil u Mađarskoj
Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski, kojega vlasti u Skoplju traže zbog odsluženja dvogodišnje kazne zatvora, potvrdio je u utorak da je dobio politički azil u Mađarskoj, svega nekoliko sati nakon što je Skoplje od vlade u Budimpešti zatražilo njegovo izručenje.

"Danas je Republika Mađarska, članica EU i NATO, odgovorila pozitivno na moj prethodno podneseni zahtjev za dobijanje političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji", napisao je Gruevski na Facebook-u i dodao kako je zahtjev podnio "zbog političkog progona nove vlade predvođene SDSM-om".

 Makedonija je, ranije u utorak, zatražila ekstradiciju Gruevskog, kako bi odslužio dvogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog zlouporabe službenog položaja prilikom nabavke "mercedesa", vrijednog 600.000 eura.

 Gruevski je napustio Makedoniju 11. studenoga pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.

 Makedonske vlasti su tjeralicu za Gruevskim raspisale 13. studenoga, dok se on već nalazio u Mađarskoj.

 Gruevski je naveo da vlada u Skoplju "želi da mu oduzme slobodu koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući pravosudni sustav Makedonije".

 "Sud i tužiteljstvo su se pretvorili u instrument za političku ucjenu i obračun s političkim neistomišljenicima, kao i za skrivanje nerada vlade", napisao je Gruevski, javlja RTS.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.