12.12.2018. 13:45
0
Pernaru oduzeta riječ: Kritikovao Čovića i njegovu vilu, za Hrvate nije učinio ništa
Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida prije nego je udaljen sa današnjeg zasjedanja na kojem je tema BiH, odnosno deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a kojom susjedna Hrvatska zahtijeva od BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo govorio je o Draganu Čoviću.

- Sve ovo zbog toga što on nije izabran za člana Predsjedništva BiH. A, šta je on učinio za Hrvate u BiH. U vrijjeme dok s iseljavaju Čović pravi vile – kazao je Pernar, kojem je oduzeta riječ i nakon čega je proglašena pauza.

On je govorio kako je riječ o HDZ-ovim nastojanjima, a da brige za Hrvate nema.

Inače, Deklaracija ima šest tačaka, cijeli dokument 20 stranica, u njemu se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH. Navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće pa čak i da svi Hrvati u BiH glasuju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

Oštro je Deklaraciju kritizirala Vesna Pusić iz GLAS-a.

Sabor, naravno, može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH - poručila je Pusić.

Kazala je kako Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. 'Ova Deklaracija je protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske', poručila je Pusić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.