14.12.2018. 11:49
0
Kosovo dobilo vojsku!
Skupština Kosova usvojila je danas tri zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage, čime je i zvanično formirana vojska Kosova.

Tome se vlasti u Srbiji oštro protive, navodeći da je takav potez suprotan svim do sada potpisanim međunarodnim sporazumima i Ustavu Kosova, javlja Insajder.

Iako je zvanični stav NATO-a da ovo nije trenutak za formiranje oružanih snaga Kosova i da će Priština zbog toga „trpjeti negativne posljedice“, SAD i Velika Britanija podržale su osnivanje kosovske vojske.

Kosovska skupština na jutrošnjoj sjednici u drugom čitanju usvojila je tri zakona, kojima je osigurana transformacija BSK u oružane snage Kosova, ali bez promjene naziva tih snaga. Na sjednici su usvojeni Zakon o Bezbjednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbjednosnim snagama Kosova.

Iako se ime snaga ne mijenja, jer su za to potrebne ustavne promjene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, mijenja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.  Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

Iz Vlade Kosova je najavljeno da će danas u 17 sati u kasarni "Adem Jašari" u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u oružane snage Kosova, dok je danas predsjednik Kosova i vrhovni komandant BSK Hašim Tači obavio smotru tih snaga.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.