14.12.2018. 13:32
0
Tajna kiparskih para: Kako je Slobodan Milošević u džakovima iz Srbije iznio milijarde njemačkih maraka
Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava smatra da je Mrkić nesumnjivo bio uključen u ovaj Miloševićev "poduhvat", jer je riječ o državnom projektu koji se oslanjao na logistiku državnog aparata

Bivši ambasador Srbije na Kipru Ivan Mrkić nikad nije do kraja rasvijetlio kakva je bila njegova uloga devedesetih u iznošenju i skladištenju najmanje 3,5 milijardi njemačkih maraka u tu zemlju!

Pošto je šema koju je režim Slobodana Miloševića koristio za prebacivanje džakova državnih para na Kipar podrazumijevala i diplomatske pošiljke, sagovornici Kurira ocjenjuju da je nemoguće povjerovati da Mrkić u svemu tome nije učestvovao. Stoga, kako kažu, Mrkić sasvim sigurno zna dosta tajni o ovom slučaju.

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava smatra da je Mrkić nesumnjivo bio uključen u ovaj Miloševićev "poduhvat", jer je riječ o državnom projektu koji se oslanjao na logistiku državnog aparata.

- Ne mislite valjda da je država unajmila neku kiparsku agenciju i da nije koristila svoje resurse na Kipru? Naravno da je Mrkić bio uključen. Po prirodi stvari, u operaciji ovakvih dimenzija osoblje ambasade na Kipru je moralo da učestvuje. U nekoj fazi transferisanja tog novca dobar deo diplomatskog osoblja na Kipru je morao da učestvuje. Da li je ijedan državni organ ikada pitao Mrkića šta zna o tome i kakva je njegova uloga? Verovatno iz tog perioda postoje tragovi, diplomatska prepiska, izveštaji, poverljive depeše koje su slate kao povratna informacija u Ministarstvo spoljnih poslova i instrukcije ministarstva ka Kipru - objašnjava Ninić za Kurir.

On ocjenjuje da uopšte nije kasno da tužilaštvo formira predmet o kiparskim parama i da pokuša da rekonstruiše cijeli slučaj.

- To nikad nije urađeno, a Mrkić bi u tom procesu morao biti ispitan na sve okolnosti. Mrkić je iskusni diplomata i nema šanse da nije znao šta se iza brda valjalo. Moguće je da on sada ima neke informacije koje bi bile od značaja i koje bi koristile državnim organima u rasvetljavanju istine. Ukoliko ih krije iz nekog razloga, onda se postavlja pitanje da li štiti sebe.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić podsjeća da su tadašnji zakoni nalagali da se ogranci srbijanskih banaka u inostranstvu moraju registrovati u MSP.

- Moguće je da se tu može pronaći veza za ulogu Mrkića u aktivnostima državnog vrha na Kipru.

Mrkić, koji je bio savjetnik Tomislava Nikolića dok je bio predsjednik, juče nije odgovarao na pitanja Kurira o njegovoj ulozi u ovoj aferi, prenosi Kurir.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.