25.12.2018. 9:37
0
"Je li hrvatska politika tu da štiti Čovića, ili da štiti Hrvate u BiH?"
U Mostaru treba voditi politiku ujedinjenja istočnog i zapadnog dijela grada, a ne produbljivati podjele. Hrvatima u BiH slao sam poruku: „Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, tu morate graditi svoju politiku, jasno, s druga dva naroda“, rekao je to u intervjuu za Novi list iz Rijeke bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, podsjećajući da je zbog svog odnosa prema BiH često bio kritikovan.

„U RS nisam ni mogao ići, jer Milorad Dodik, koji ju je uvijek predstavljao, nije priznavao BiH. A sada imamo apsurd: da je Dodik, koji ne priznaje BiH, sada na njezinu čelu. Utoliko je sada teže voditi korektnu politiku, a pogotovo što hrvatsko vodstvo još ne priznaje izbor Željka Komšića. A ja stvari gledam s posve druge strane: po istom tom zakonu, dva puta bio je izabran Dragan Čović, i nitko ništa nije rekao. Sada, kada su hrvatski birači dobrim dijelom apstinirali, i kada je izabran Željko Komšić, sada je drvlje i kamenje na Komšića“, rekao je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske se pita: Je li hrvatska politika tu da štiti Čovića, ili da štiti Hrvate u BiH?

„Nitko ne pita što je s Posavinom. Zašto nema povratka Hrvata u Posavinu? Zašto nema u ostale dijelove BiH? Tamo su sela spaljena. Nitko ne pita: tko predstavlja Hrvate Posavine u RS? Onaj koga izabere Dodik! Zašto se to ne pita? I to za dio BiH koji je ispražnjen od Hrvata i Bošnjaka. Ispravna bi politika bila – ako govorimo o jednom dijelu BiH, spomenimo i drugi, i to najveći problem. Jer, tada bi međunarodne faktore trebalo suočiti s politikom RS. I Beograda! Ja sam Borisu Tadiću rekao neka Srbima u BiH poruči da je njihova domovina BiH, da im je Sarajevo glavni grad, i neka svoju politiku kreiraju s druga dva naroda. On je odgovorio: „Tko bi to rekao, izgubio bi izbore“. Tadić to nije rekao, i izgubio je izbore. Smatram, dakle, da hrvatska politika mora upravo to tražiti od Beograda. Nije dovoljno reći: „Mi smo za jedinstvenu i cjelovitu BiH“, a u svemu podržavati Milorada Dodika. A Dodik ne priznaje BiH! Treba li tu još matematike? Pa jasno je kao dan da je to priča za malu djecu. Ali, to nitko ne uzima u obzir. Ako postoje problemi, oni se moraju rješavati u BiH“, rekao je Mesić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.