28.12.2018. 8:30
0
LGBT parovi u Crnoj Gori će se vjenčavati, ali neće moći da usvajaju djecu
Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji će početi da se primjenjuje godinu dana od usvajanja u Skupštini.

Predstavnica Minietarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je da se ovim aktom istopolnim parovima daju prava koja se heteroseksualcima podrazumijevaju, ali im ipak neće biti omogućeno roditeljstvo, starateljstvo i usvajanje djece.

Sklapanje registrovanog partnerstva prilično je slično sklapanju braka, pa taj čin obavlja matičar u prisustvu svjedoka, odnosno kumova, u svečanoj sali, a partneri kao i supružnici mogu promijeniti prezime ili svom dodati još jedno.

“Ovaj zakon se odnosi prije svega na zajednički život osoba istog pola i na sva ona prateća prava i obaveze koja iz toga proizilaze. Najveći dio prava i obaveza iz ovog akta proizilaze iz prava i obaveza koji se podrazumijevaju za heteroseksualne parove i predstavljaju dio našeg svakodnevnog života. Najveći dio akta je posvećen pravnim dejstvima i to posebno je normirano izdržavanje između partnera, imovinsko pravni odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu, kao i pitanja međusobnog nasleđivanja i poreski status u smislu povlastica koje proizilaze iz zajedšgčkog života” navela je Radošević Marović, prenosi CDM.

Ona je kazala da će istopolni partneri moći da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite.

“Pravima osoba istog pola ničim se ne umanjuju ili ugrožavaju prava drugih, niti će ona na bilo koji način uticati na ostvarivanje prava licima koja nijsu pripadnici LGBT populacije. Iako je ovaj predlog zakona donio Jedan obim prava i obaveza koje važe i za bračne partnere, ono što ovim zakonom nije omogućeno je prije svega roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece. To zakon ne omogućava. Postoji jedan oblik uzdržavanja i to samo ukoliko drugi partner nije živ ili dijete nema živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje djeteta”, istakla je Radošević Marović.

U NVO sektoru koji se bavi promocijom ljudskih prava pozdravili su donošenje ovog akta i kažu da je usvajanjem predloga zakona Vlada istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima je da njegovim usvajanjem pokažu da zaista brane interese svih građana Crne Gore, bez obzira na različitosti.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.