8.1.2019. 13:53
0
Đakićev sin priveden na ispitivanje u policiji
Čelnik Hvidre Josip Đakić danas najoštrije osudio objavu svoga sina.

Sin saborskog zastupnika Josipa Đakića Ivan Đakić priveden je na ispitivanje u policiju zbog govora mržnje iskazanog na Facebooku, javlja RTL.

Podsjećamo, Ivan Đakić (22) je objavio fotografiju na svom Facebook profilu na kojoj se vidi ustaša koji u ruci drži glavu mrtvog Srbina. 

Tu je fotografiju objavio na pravoslavni Božić.

Uz odvratnu fotografiju koja, prema onome što se može pronaći na internetu, prikazuje jednog od ustaških koljača iz Jasenovca, sin HDZ-ovog zastupnika napisao je: "Svim "prijateljima" srbićima sretan božić." 

Objava Ivana Đakića izazvala je mnogo reakcija, a od nje se ogradio i HDZ. HDZ je već jučer najoštrije osudio takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti disciplinski postupak. 

Milorad Pupovac jutros je održao i konferenciju za novinare na kojoj je osudio govor mržnje. 

- Riječ je o veličanju zločinačkog režima koji su izvršili genocid. I rekao bih da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta krivičnog djela kažnjava se do tri godine zatvora - rekao je Pupovac.

- Prvi put ću ravno reći da više nemam povjerenja da će nadležne institucije napraviti ono za što ih zakon obavezuje. Do sada se to, nažalost, nije događalo. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu da će se to dogoditi i ovaj put. Previše je tolerancije i naviknutosti na ovakve stvari - rekao je Pupovac, koji je napao pravosuđe. 

I Josip Đakić osudio objavu sina, a Ivan Đakić napustio HDZ

Zastupnik HDZ-a i čelnik Hvidre Josip Đakić danas je najoštrije osudio objavu svoga sina Ivana Đakića na privatnom Facebook profilu te se izvinio i izrazio žaljenje zbog "sramotne i uvredljive objave slike i teksta”, a njegov sin ujutro se iščlanio iz HDZ-a, što otac smatra priznanjem velike greške te shvatanjem težine nemilog akta.

- Povodom sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Facebook profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina, te se izvinjavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje - stoji u reakciji Josipa Đakića na sinov postupak, prenosi Index.hr.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.