8.1.2019. 17:30
2
"Ako Erdogan može da poruči da je Sarajevo turska žila kucavica, zašto mi ne možemo da kažemo da smo životno zainteresirani za RS"
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je krajem prošle sedmice da Priština ugrožava regionalnu stabilnost uvođenjem taksi na robe iz Srbije, stvaranjem vojske Kosova i izjavama o brisanju granice sa Albanijom, „čime je unazadila dijalog sa Beogradom.“

"Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“, rekla je Brnabić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je jedini interes Beograda jaka i stabilna Republika Srpska i poručio da Srbiji niko ne može zamjeriti na izjavama da je životno zainteresirana za Banja Luku i Srbe koji žive u RS.

"Ako (turski predsjednik Recep Tayyip) Erdogan može da poruči da je Sarajevo turska žila kucavica, zašto mi ne možemo da kažemo da smo životno zainteresirani za Republiku Srpsku?", rekao je Dačić.

Dačić je rekao za Tanjug da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, podsjetivši da je "RS međunarodno priznat entitet u okviru BiH".

Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu - koja je zajedno sa ostalim članicama Vijeća za implementaciju mira garant Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH - izjavili su ga agenciju Patira da „Velika Britanija podržava dijalog Srbije i Kosova, ali i očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. 

„Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava dijalog koji omogućava EU, sa izgledom za sveobuhvatno i održivo rješenje koje će biti na dobrobit i Srbije i Kosova. Ujedinjeno Kraljevstvo također ostaje predano očuvanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, zajedno sa našim partnerima u Vijeću za implementaciju mira”, poručili su iz Ambasade Velike Britanije.


(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.