17.1.2019. 11:59
1
Bio je kasapin: Hrvatice ustale protiv zlostavljanja na porođaju
U Hrvatskoj se dešava svojevrsni #MeToo trenutak, jer žene protestuju zbog prekomjerne patnje i zlostavljanja koje doživljavaju tokom trudnoće i porođaja.

Učesnici ovaj vid zlostavljanja nazivaju „akušerskim nasiljem” i žale se da se to dešava već decenijama.

Međutim, tek kada je jedna poslanica opozicije u parlamentu progovorila o sopstvenom iskustvu, debata se proširila širom zemlje i dospjela na društvene mreže – pod heštegom #PrekinimoSutnju.

Ivana Ninčević-Lesandrić opisala je da je iskusila „srednjovekovni tretman” nakon pobačaja.

„Vezali su mi ruke i noge i započeli kiretažu bez anestezije. To znači grebanje grlića materice, unutrašnjeg organa, bez anestezije. To je 30 najbolnijih minuta mog života”, rekla je šokiranim poslanicima.

Ministar zdravlja Milan Kujundžić je nagovijestio da je priča bila plod njene mašte: „To se ne radi u hrvatskim bolnicama. Možete mi dati medicinske podatke ako želite i ja ću ih provjeriti", prenosi CDM. 

Međutim, mnogi Hrvati su skočili u njenu odbranu, a posebno žene, nazvavši je hrabrom.

Hrvatska je pretežno katolička zemlja, a mnogi otvoreno govore o ženskom reproduktivnom zdravlju koje se i dalje posmatra u duhu patrijarhalnog društva.

Aktivisti grupe Roditelji u akciji (Roda), koji godinama pokušavaju da ukažu na ove probleme, pratili su izjave poslanice kampanjom #PrekinimoSutnju.

Samo tokom jednog vikenda, javilo im se 400 žena koje su iskusile slične traume, kaže portparolka grupe Danijela Drandić. Ova svjedočenja su zabilježena i predata Ministarstvu zdravlja.

„Imamo izvještaje o biopsijama koje se rade bez anestetika, o medicinskim postupcima oplodnje bez anestezije, kao i šivenju nakon porođaja i episiotomijama bez anestezije”, kaže ona.

Kako prenosi CDM, među izvještajima su bili primjeri kako se sa ženama razgovaralo na ponižavajući način tokom porođaja.

„Govorili su im stvari poput: Nećete moći da podnesete seks ili ranije je bilo lijepo, a sada će biti bolno, govoreći ženama da ih zašivaju da bi njihovi muževi bili srećni”, kažu iz ove nevladine organizacije.

Jedna od 400 žena je Jasmina Furlanović, koja i danas sa suzama u očima prepričava sjećanja i bol koji je pretrpjela kada je prije nekoliko godina morala da ide na operaciju uklanjanja posteljice. Ova operacija se radi nakon porođaja ukoliko greškom dio posteljice ostane u tijelu porodilje.

„Pokrenuli su proceduru bez ikakvog objašnjenja. Sestra me je obuzdavala”, rekla je.

Ministarstvo zdravlja kaže da lična svjedočenja koje je prikupila Roda obuhvataju „relativno mali broj žena” i teško ih je istražiti jer su bili anonimna.

Međutim, u Ministarstvu priznaju da među bolnicama ima „određenih razlika” pri upotrebi anestezije, te da postoji potreba za poboljšanjem komunikacije između medicinskog osoblja i pacijenata.

I ministar zdravlja i splitska bolnica, u kojoj je liječena narodna poslanica Ivana Ninčević-Lesandrić, odbacili su njene navode.

Zahtjev BBC-ja za intervju sa ministrom Kujundžićem je odbijen.

Na poziv za intervju i izjavu direktora ginekološkog odjeljenja bolnice u Splitu – takođe nisu odgovorili.

Da li je ženski bol drugačiji od muškog?

Hrvatska ginekološkinja Ula Marton nije se iznenadila kada je čula za izjave 400 žena.

„Uglavnom se to ne radi namjerno – jednostavno je tako već godinama, a ljudi nisu voljni da mijenjaju navike. To je problem.

„Drugi je nedostatak vremena i nedostatak profesionalaca. Kada smo se pridružili Evropskoj uniji, mnogi anesteziolozi napustili su zemlju jer postoje bolji uslovi rada u drugim evropskim zemljama.”

Za Danielu Drandić iz Rode, problem leži u iskustvima žena u reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti jer se smatra da je njihov bol mali i nebitan.

Ona vjeruje da kulturološki postoji pretpostavka da će žena, ako postane majka, biti u stanju da prihvati bol.

Poslanica koja je sve pokrenula u parlamentu oduševljena je što je to pitanje izašlo iz sjenke, ali zna da će njena borba biti teška.

„Trenutno svi govore o tome”, kaže Nincević-Lesandrić. „To je velika promjena. Sada samo moramo da pronađemo rješenje da se problem i trajno riješi.”



(Lejla Trle)

Hrvatska
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.