26.2.2019. 9:54
0
Otišao je dobri duh Doma zdravlja: Kolega ga je zamolio da ga to jutro zamijeni, a Vedran je na to pristao i sada ga više nema
Najtata u gradu”, rečenica je kojom su opisivali Vedrana Marovića (29), vozača Doma zdravlja Dubrovnik, kad bi ga sretali u šetnji gradom ili na plaži s njegovo dvoje dječice. Od ponedjeljka ujutro, kad se proširila vijest o stravičnoj nesreći na državnoj cesti D-8 u mjestu Banići, u kojoj je život izgubio jedan od omiljenih vozača dubrovačkog saniteta, krajnji jug Hrvatske zavijen je u crno.

Tragično preminuli Vedran Marović bio je, otkrivaju nam njegovi prijatelji, kolege i poznanici, duša od čovjeka. Uvijek spreman pomoći i znanima i neznanima. Ali i pružiti riječi utjehe. Upravo s tom misijom, baš kao i svakog dana, u ponedjeljak rano ujutro sanitetskim vozilom krenuo je za Pelješac po bubrežnog bolesnika kojeg je trebalo prevesti na dijalizu u Dubrovnik. Marović nije trebao raditi taj dan, ali ga je kolega zamolio da ga zamijeni i Marović nije dvojio jer je taj posao radio sa srcem punih osam mjeseci.

No, do Pelješca, nažalost, nije stigao. Njegov život naprasno se ugasio oko 6 sati ujutro na Državnoj cesti, kada je 32-godišnji vozač autoprijevozničke tvrtke Majstorović sa splitskog Dračevca, vozeći cisternu natovarenu cementom, prešao u suprotnu kolničku traku.

U zavoju je pritom udario prvo u osobni automobil daruvarskih tablica, da bi potom naletio i na vozilo sanitetskog prijevoza dubrovačkih oznaka, za čijim je upravljačem sjedio Marović. Od siline naleta nesretnom vozaču Doma zdravlja, nažalost, nije bilo spasa. Bio je to prizor koji njegove kolege iz Hitne pomoći nisu očekivali. Iako su stigli samo nekoliko minuta nakon nesreće, Marovićevo srce prestalo je kucati u zdrobljenoj kabini. Iz smrskanog lima izvlačili su ga, nakon što su prerezali lim, vatrogasci Dubrovačkog primorja, dok su ostali sudionici nesreće s nevjericom i u šoku promatrali stravične prizore krša, loma i ugašenog mladog života.

- Vedran je do prije godinu dana radio kao konobar, a kad se negdje oko lipnja prošle godine zaposlio kao vozač saniteta, bio je to posao koji mu je sjeo. Bio je sretan što radi. S veseljem se dizao ujutro i odlazio na posao. Bio je pozitivna osoba i kroz život je prolazio s osmijehom, dok su drugi odabirali kukanje. Bio je čovjek koji je živio da drugima ugodi. Ne znam kako da ga bolje opišem.

Ja sam mu dužan do groba. Dva života ne bi bila dovoljna da budem jedan posto onog što je on bio i što je činio za druge. Imao je more ljubavi i strpljenja za sve. Bio je skroman i voljan svima pomoći. Neizmjerno sam sretan i tužan u istom trenutku što sam imao priliku i privilegij imati ga za prijatelja. Ne postoje riječi kojima bih opisao koliko je srce imao - rekao nam je Đivo K., najbolji prijatelj i kum preminulog vozača saniteta te, kako naglašava, “vječni dužnik”.

Voditelj voznog parka Doma zdravlja Dubrovnik, Nikša Latinović, ujedno i šef poginulom mladiću, ne pronalazi riječi za tragediju koja je cijeli tim duboko potresla, rekavši samo kratko da “nije vrijeme da se sad uopće u tolikoj tuzi koju prolaze išta govori”.

Dubrovačka policija pokušava rekonstruirati tijek nesreće i otkriti njezin uzrok. Netom prije dolaska Hitne pomoći i vatrogasaca, koji su se našli u neposrednoj blizini, samo nekoliko kilometara dalje od mjesta nesreće, vozač osobnog automobila i vozač cisterne, koji su preživjeli nesreću, dočekali su pomoć u stanju potpunog šoka, sjedeći na tlu.

Kako doznajemo od očevidaca nesreće, vozač cisterne nijemo je sjedio. Bio je blijed i zamišljen. Vrtio je u glavi prethodne scene. Vidjelo se da mu je teško. Drugi, pak, vozač osobnog automobila s nevjericom je prepričavao kako je, kad je naišla cisterna po uzbrdici, doslovno bježao po cesti manevrirajući volanom te je udario u trotoar i jedva izbjegao užasan nalet. No, tu sreću da izbjegne nalet nije imao požrtvovni Marović.

Tragedijom koja je donijela tugu u dubrovačke domove, ali i diljem zemlje, duboko je potresen i ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan, koji nas je zamolio da ga poštedimo davanja izjava. Osoblje Doma zdravlja još se nije pomirilo sa spoznajom da Vedrana više neće viđati za upravljačem sanitetskog vozila, a koliko ih je potresla smrt kolege te nadasve dobrog prijatelja svjedoči i zajednička poruka na društvenim mrežama:

“Dana 25. veljače, u ranim jutarnjim satima, iznenadno nas je napustio naš dragi kolega i prijatelj Vedran Marović, vozač saniteta, izgubivši život u tragičnoj prometnoj nesreći, dok je savjesno i predano, kao i uvijek, obavljao svoj posao. Još nesvjesni konačnosti njegova odlaska, u dubokoj boli i tuzi suosjećamo s obitelji neprežaljenoga nam Vedrana”, napisali su na Facebook stranici djelatnici Doma zdravlja Dubrovnik umjesto posljednjeg pozdrava Vedranu, kojeg će se sjećati i po velikoj ljubavi prema motorima, moru i rock-glazbi.

Iza Vedrana Marovića ostalo je dvoje dječice i neutješna supruga, za koju se obiteljski prijatelji nadaju da će smoći “snage preživjeti tugu i postaviti djecu na noge kako bi postali dobri ljudi, kao što je bio njihov otac”, prenosi Jutarnji.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.