1.3.2019. 18:19
0
SAD upozorile kosovske vlasti: Ukidanje taksi ili povlačenje američkih jedinica
Povlačenje američkih NATO trupa sa Kosova može biti jedna od posljedica za Kosovo ukoliko se taksa od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne povuče.

O tome je govoreno na sastanku zvaničnika Nacionalnog saveza za sigurnost SAD-a Johna Eratha i Brada Berkleyja sa kosovskim rukovodiocima, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kosovskih krugova. Na Kosovu je oko 600 američkih vojnika od ukupno 4.000 trupa.
 
Zvaničnici Nacionalnog savjeta za sigurnost SAD-a, direktor za Evropska pitanja John Erath i direktor za Balkan Brad Berkley, dva dana su razgovarali sa kosovskim rukovodiocima, opozicijom i civilnim društvom.

Međutim, onaj koji odlučuje o taksi, premijer Kosova Ramuš Haradinaj, još nije ubijeđen. On smatra da je Kosovo spremno da plati i cijenu zbog toga, kako bi se izbjegao eventualni štetni sporazum po Kosovo, budući da se govori o granicama i bolnim kompromisima.

U saopćenju Ambasade SAD navodi se da je američki zahtjev o suspenziji takse ponovljen kako bi se dijalog sa Srbijom nastavio te da takse podrivaju partnerstvo SAD-a i Kosova.

"Posjetioci su došli kako bi učvrstili poruku predsjednika Trumpa (Donald Trump, predsednik SAD-a, prim. nov.) da ugrabe ovu jedinstvenu priliku… da se uzdrže od poteza koji bi otežali ovaj sporazum", navodi se.

U oba glavna grada oni su "ukazali na zabrinutost Bijele kuće da se dijalog treba vratiti na pravi put i obje strane moraju da prekinu provokativne akcije i preduzmu konstruktivne korake kako bi se vratili za pregovaračkim stolom", dodaje se.

Osim mogućeg povlačenja američkih trupa, neizdavanje američkih viza kosovskim zvaničnicima i prekid pomoći u oblasti sigurnosti je nešto što se već dešava. 

Primjera radi, premijer Kosova nije dobio odgovor na zahtjev o američkoj vizi kada je trebao da otputuje za SAD na Molitvenom doručku, a isto tako, potvrdili su kosovski zvaničnici domaćim medijima, da vize nisu dobili ni ostali kosovski zvaničnici koji su trebali da prisustvuju različitim konferencijama u SAD-u.


(NAP/Amila Alijagić)

KosovoSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.