5.3.2019. 8:37
0
Promijenjen tekst Vučićevog intervjua u kojem je spomenuo priznavanje Kosova
- Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane - rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za italijansku agenciju ANSA povodom dolaska premijera Guiseppea Contea u Beograd

Iako su ovakvu izjavu prenijeli mnogi mediji pozivajući se na agenciju Beta, ona je kasnije izmijenjena. A onda je Beta tokom večeri objavila ispravak, piše "Jutarnji list".

- Na zahtjev italijanske agencije ANSA, koja je izmijenila svoju prvobitnu verziju vijesti izbacivanjem jednog njenog dijela, ponovo emitiramo dio intervjua u kojem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori o Kosovu. 

Tako sada intervju počinje sljedećim riječima: 

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kompromis s Prištinom ne bi predstavljao poraz, nego pobjedu za budućnost Srbije i da je njegova dužnost da objasni Srbima značaj takvog sporazuma. Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobjedu. Pobjedu za budućnost Srbije - piše u novom tekstu.

Agencija AFP nije mijenjala svoj tekst.

- Predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je nagovijestio da bi Srbija mogla biti sklona priznati Kosovo kao suverenu državu, ali bi tražila nešto zauzvrat od svoje bivše pokrajine kao dio šireg kompromisnog sporazuma - piše AFP.

U daljnjem tekstu se navodi Vučićeva izjava.

- Moramo pronaći kompromis, ne može priznati Kosovo, a da ništa dobijemo s druge strane - prenosi AFP i poziva se na ANSA-u. 

U završnoj verziji intervjua ostala je zatim rečenica: 

- Iako sve djeluje teško i na trenutke čak i nemoguće, mi smo osuđeni na pronalaženje kompromisa. Siguran sam da ćemo uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja doći do rješenja - rekao je predsjednik Srbije i dodao da, ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, to će biti katastrofa.

Nastavak intervjua nije bio sporan, ali nije ni toliko zanimljiv.

Vučić je naglasio mudar i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na “maksimalističke i provokativne” mjere Prištine, i to s ciljem da ne ugrozi mir i stabilnost u regiji. Ali je i ponovio da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbi i Albanci, prema njegovim riječima, dva su najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se jamčila regionalna stabilnost.

(Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.