21.4.2019. 17:50
2
Artman: Otkriveno odakle Praljku cijanid
Bivša portparolka Haškog tibunala Florens Aartman progovorila o smrti Slobodana Praljka i otkrila ko je unijeo otrov u sudnicu.

"Zna se da je to uradila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer Praljak nije mogao u pritvoru da ima cijanid, i to baca sumnju na njegov advokatski tim, ili eventualno na nekoga iz ambasade. Uglavnom otrov je unio neko ko je imao pristup Praljku prije ulaska u sudnicu", kaže Artmanova.

Da podsjetimo Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske, ubio se zbog presude Tribunala za ratni zločin. On je popio cijanid, u sudnici Tribunala 29. novembra 2017.

Praljak je ostavi dva oproštajna pisma koja su pronašli istražioci Ujedinjenih nacija i koja dokazuju da je general pažljivo isplaniraoa samoubistvo

Oba pisma napisana su 27. novembra, dva dana prije pravosnažne presude u predmetu "Herceg-Bosna".

"Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim donio sam odavno - smireno, promišljeno, samosvijesno", napisao je Praljak u prvom pismu, namijenjenom njegovoj porodici, a u drugom se obratio supruzi, prenosi portal Buka. 

"Kaća, mislim da ćeš pismo „O porodici“ morati da obijelodaniš da bi sprečila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd", napisao je Praljak.

Nika Pinter, njegova advokatica, poručila je da Praljak nije radio ništa pod uticajem trenutnih emocija, već da je sve, „počevši od odbrane i vlastitog života, radio vrlo precizno, odlučno i smireno“.

Kako prenosi portal Buka, Holandsko tužilaštvo nije uspijelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude. "Praljak je duže vrijeme razmišljao o samoubistvu", zaključilo je Tužilaštvo.

Poslije Praljkovog samoubistva, nastala je sumnja da su izvršena dva krivična djela - prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o lijekovima zabranjena supstanca, a drugo da se druga sumnja da je Praljak imao pomoć oko pripreme samoubistva.



(Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.