19.6.2019. 14:02
0
Velika analiza IFIMES-a: Srbi na Kosovu ostali bez Zajednice srpskih opština zbog Dodika
Kosovski zvaničnici odbili su pristati na Zajednicu srpskih opština (ZSO) jer su se bojali da bi se djelovanje Milorada Dodika u entitetu Republika Srpska moglo preslikati i na Kosovo kroz ZSO.

Objavio je to Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, koji redovno analizira dešavanja na Bliskom istoku i Balkanu.

U analizi IFIMES-a se navodi da je potpisanim Briselskim sporazumom između zvaničnog Beograda i Prištine 2013. godine, između ostaloga, predviđeno i osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Institut podsjeća da su analitičari istraživali zašto nije formirana ZSO kada je ZSO dio Briselskog sporazuma, nakon čega su uzrok pronašli u Miloradu Dodiku, prvom čovjeku Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini.

„Kosovska strana na početku se nije protivila formiranju ZSO, da bi kasnije promijenila mišljenje usljed političkog djelovanja Milorada Dodika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Naime, kosovski zvaničnici razumjeli su, da se način djelovanja Dodika u entitetu Republika Srpska može preslikati i na Kosovo kroz ZSO što su željeli spriječiti. To još jednom pokazuje da region djeluje po sistemu spojenih posuda“, navodi se u analizi IFIMES-a, prenosi Novinska agencija Patria.

U institutu podsjećaju da takva reakcija kosovih vlasti ne iznenađuje, smatrajući da je Dodikovo političko djelovanje nanijelo ogromnu štetu srpskim nacionalnim interesima i po ocjenama analitičara Dodik se prema tome kriteriju uvrštava odmah iza Slobodana Miloševića.

„Nije nikakva tajna da Dodikovo nekonzistentno političko djelovanje, koje se pokazuje i u tome, da je svojim javnim izjavama čak tadašnjem srpskom državnom vrhu pripisao odgovornost za raspad Jugoslavije i time abolirao moguće druge saučesnike u tome poduhvatu. Naime, Dodik ponavlja tezu da Bošnjaci u Bosni i Hercegovini ne smiju ponavljati greške srpskog rukovodstva prilikom raspada SFRJ i time je svu odgovornost za raspad SFRJ prebacio na srpsko rukovodstvo.“ 

IFIMES navodi da Dodikovo političko djelovanje pokazuje da je postao „suvišan“ i da nikome nije dobro da u svojoj blizini ima lice sa američke „crne liste“, a kamo li za političkog saveznika. 

Kompletna analiza IFIMES-a Aktuelna dešavanja u regionu 2019: Ko želi destabilizovati Srbiju? dostupa na strranici web sajtu Ifimes.org.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.