24.6.2019. 9:55
0
Puhovski o Škori: Populizam je postao svjetska moda
Analitičar Žarko Puhovski ocjenjuje da bi izborom Miroslava Škore za Predsjednika Hrvatske ta zemlja dobila novog Franju Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske.

„Tako bi Škoro ukinuo sve institucijske prepreke između sebe i naroda'', kaže Puhovski te dodaje da njegovo predizborno obraćanje malo podsjeća na obraćanje kralja Aleksandra Karađorđevića 1929. godine, kad je u glasovitom govoru u kojem je uveo šestosiječanjsku diktaturu, rekao ovu rečenicu: "Došlo je vrijeme da se ukinu prepreke između naroda i krune.''

"Sada je vrijeme da se ukinu prepreke između naroda i predsjednika. To je njegov koncept. I to je stav koji je neprijateljski prema političkom pluralizmu. I zato mi se čini s jedne strane opasan za demokraciju, a s druge strane privlačan i prihvatljiv za velik broj ljudi kojima je stranaka i strančarenja na vrh glave'', kaže Puhovski u komentaru za hrvatski portal Index.

Puhovski smatra da Škoro može računati na biračko tijelo Kolinde Grabar-Kitarović te eventualno Mislava Kolakušića. Dodaje da bi možda mogao privući i šire biračko tijelo zbog "svog pjevačkog imidža'', no da će pretežno imati desno biračko tijelo.

Prema njegovom mišljenju, Škoro će, dakle, u prvom krugu oštetiti Kolindu Grabar-Kitarović i Mislava Kolakušića. Što se, pak, drugog kruga tiče, Puhovski kaže da i dalje očekuje Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića. U tom slučaju njegovi glasovi idu, dakako, Grabar-Kitarović.

"Naravno, Kolinda Grabar-Kitarović je kandidatkinja za drugi krug uz uvjet da se kandidira, i to kao HDZ-ova kandidatkinja'', kaže Puhovski.

Škoro je u govoru jasno odijelio Hrvate i pripadnike nacionalnih manjina, zalaže se za jaku vojsku, a prijetnju vidi u ilegalnim migrantima, što je, prema Puhovskom, klasičan desničarski stav da je sigurnost važnija od slobode.

"On je veoma inteligentno odlučio pronositi desničarski stav a da nikakve tradicionalne desno-lijeve termine ne koristi, pa ni same nazive desnice i ljevice'', kaže Puhovski koji smatra da on u osnovi pronosi patriotski moment s usputnim pozivanjem na Tuđmana i idejom da dobije poziciju Tuđmana za 21. stoljeće.

"To znači da je malo zgodniji od Tuđmana, ima bolji sluh i manje je zloćudan, ali bi u osnovi htio taj program moćnog predsjednika koji drži sve u rukama i jamči boljitak narodu'', kaže Puhovski te dodaje da je njegov ključni stav da ne smije biti prepreke između naroda i vrhovne vlasti.

Dodaje i da za razliku od Tuđmana koji je bio neka vrsta slijepog crijeva Europe, danas je sa sličnim programom Škoro na razini mode u velikim gradovima.

"To je danas svjetska moda, taj tip populizma. Od Trumpa gore i dolje. I to je veliki problem jer to više nije hrvatska specifičnost i zaostalost nego svjetski trend'', zaključuje Puhovski, prenosi NAP.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.