16.7.2019. 18:39
0
Kitarović reagovala na saopštenje HRW-a: Iz konteksta izvučena izjava
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da hrvatska policija u kontroli državne granice pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito i humano, a "sredstva prisile prema prekršiocima zakona primijenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri".

"Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija", navela je hrvatska predsjednica u pisanoj izjavi povodom pisanja svjetskih medija i reakcije Human Rights Watcha (HRW) na intervju koji je dala za švajcarsku televiziju SRF.

Ona je navela da "hrvatska policija u obavljanju poslova kontole državne granice, samim time i granice EU, pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršocima zakona primijenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadataka".

"To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti", napisala je Grabar-Kitarović.

HRW je u ponedjeljak saopštio da je Grabar-Kitarović u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF od 9. jula priznala da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosni i Hercegovini, kao i da u nekim slučajevima primijenjuje silu.

Oni su u pismu predsjednici Hrvatske tražili da ta zemlja odmah prestane sa nelegalnim protjerivanjem migranata i tražioca azila na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici, u nekim slučajevima silom, i zatražili da od nje da naredi istragu o tome.

Direktor HRW za Evropu i centralnu Aziju Hugh Williamson istakao je da je izjava predsjednice Hrvatske u suprotnosti sa ranijim negiranjem hrvatskih službenika, ali odgovara nalazima Human Rights Watcha, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija.

"Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Evropske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona EU, kao i UN konvenciju o izbjeglicama", navodi se u pismu objavljenom na stranicama HRW, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.