23.7.2019. 21:20
0
Crna Gora planira angažirati i građane u svojstvu poreskih inspektora
Vlada Crne Gore planirala da u kontrolu elektronske fiskalizacije, koja bi trebalo da startuje 1. januara naredne godine uključi i građane kroz provjeru računa u roku od 90 dana od dana kupovine.

Ta mogućnost je predviđena prijedlogom zakona, ali nije definisano na koji način će Vlada pokušati da mobiliše, po grubim procjenama, armiju od 300.000 građana kupaca, da provjeravaju da li je račun koji su dobili ispravan, odnosno registrovan u Poreskoj upravi ili su i oni i država zakinuti za iznos poreza.

SMS će po podacima sa računa biti signal Poreskoj upravi gdje i ko izdaje nefiskalizovane račune i usmjeriti je na preduzimanje mjera, piše Pobjeda.

Način na koji će građanin moći da provjeri svoj račun, kako je protekle sedmice i objasnio ministar finansija Darko Radunović, bit će definisan podzakonskim aktom, nakon usvajanja zakona.

On je dodao da se razmišlja o preuzimanju prakse drugih država, odnosno provjeri računa SMS-om, ali i mogućnost uvođenja nagradne igre kao dodatni motiv za “građane inspektore”.

Ministar je kazao da je veoma bitno da građani imaju mogućnost provjere ispravnosti računa i obećao da će se u Ministarstvu potruditi da smisle motivirajuću kampanju.

Profesor na Fakultetu za menadžment i ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić Pobjedi je kazao da ukoliko država želi u kompletan proces provjere da uključi i kupce onda to mora biti besplatno, jednostavno, brzo i lako. U suprotnom, kaže on, interesovanje neće biti očekivano i veoma brzo će opasti.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.