3.8.2019. 19:06
1
Tenzije između Hrvatske i Srbije uoči godišnjice 'Oluje'
Uoči obilježavanja akcije Oluja 5. avgusta povišena je tenzija između Hrvatske i Srbije. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je danas u Glini, gdje je otkrila spomenik Franji Tuđmanu, da je Hrvatska radi mira i budućnosti puno toga oprostila, ali ratne zločine mora istražiti i procesuirati.

"Radi mira i budućnosti oprostili smo puno toga, ali ratne zločine moramo istražiti i procesuirati, to je dug hrvatske države žrtvama". Ona je dodala kako "trajni putokaz treba biti prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman".

Ona je kazala da se dostojanstveno treba sjećati žrtava.

"Jedan od najvećih srpskih koncentracijskih logora bio je u Glini, s oko dvije tisuće zatočenika, strašno je i zamisliti što su sve preživjeli, udarce, uvrede, poniženja i biti suočen sa smrću, a ovdje počinjeni zločini imali su sva obilježja zločina protiv čovječnosti, protiv ratnih zarobljenika i civila i protiv humanitarnog prava", rekla je Grabar- Kitarović.

Pozvala je pritom nadležna tijela da istražuju odgovornost onih koji su naredili osnivanje takvih logora, njima upravljali te činili pojedinačne ili masovne zločine.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadatak Srbije i Srba da nikada ne zaborave hrvatsku vojno-policijsku akciju “Oluja”.

“Naše je da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo”.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje gdje je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo. Kaže i kako je uvjeren da će Srba u Hrvatskoj na popisu 2021. godine biti manje od 150.000.

“I da kažete da su ljudi otišli ‘trbuhom za kruhom’, da ih je tako otišlo 100.000. Gdje je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo? Teško je to objasniti i to je teška rana Srba sa kojom moraju da žive”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će Dan sjećanja na stradale u "Oluji" obilježiti zajedno sa predstavnicima Republike Srpske.,

Vučić je napomenuo da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i da će nastaviti da ih gradi, ali je upitao i kako objasniti činjenicu da je prema popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. godine bilo 184.000.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.