9.9.2019. 22:15
0
Đukanović - Palmer: Vratiti Beograd i Prištinu dijalogu, tražiti rješenje za funkcionalnu BiH
Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom State departmenta za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom .
Đukanović je čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara. 

U saopćenju Đukanovićevog kabineta navodi se da je posebno naglasio važnim što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika.

Predsjednik Crne Gore kazao je Palmeru da može računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i njega lično da svi zajedno urade ono što je nabolje za region. 

Dodao je da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona. 

"Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja", kazao je Đukanović. 

Palmer je kazao da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posjećuje na početku mandata, jer je ta zemlja lider i primjer za druge u regionu. 

Đukanovića je informisao o prioritetima svoje misije: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH. 

Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.