15.9.2019. 19:20
3
Grabar-Kitarović naručila pjesmu iz 1998. godine uz opasku da se tada "nije smjela spominjati Hrvatska"
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u subotu Krapinu te uoči 54. Festivala kajkavskih popevki Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine.

Tom je prigodom s javnošću podijelila neke detalje o svom poznavanju popevke

'Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama kada u ozračju kaja i popevka dohaja', slikovio se izrazila predsjednica, a prenosi Zagorje.com. 'Posebno se veselim novim uspjesima i novim popevkama i hitovima koje ćemo rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima', dodala je.

Potom je predsjednica ispričala i koja joj je omiljena popevka, te otkrila da ju je već pjevala u Afganistanu.

'Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje', rekla je predsjednica.

Muzički autor i muzičar Rajko Suhodolčan rekao je da je ta pjesma nastala krajem 1997. godine ili 1998. godine i tek nakon nekoliko godina postala je hit.

Podsjetimo, predsjednica Hrvatske je već nekoliko puta potezala temu vremena kad se, po njezinim riječima, nije smjelo isticati hrvatsko podrijetlo, pa je tako prije godinu dana u razgovoru za austrijski Kleine Zeitung rekla kako se tijekom studija u SAD-u, odakle je došla za vrijeme života u Jugoslaviji, nije smjela izjasniti kao Hrvatica, već je morala reći da dolazi iz Hrvatske. Tom je prilikom izjavila i kako ju je u Jugoslaviji sputavala nemogućnost izbora između više vrsta jogurta, što je izazvalo odgovarajuće reakcije u medijima i na društvenim mrežama.



(Lejla Trle) 

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.