2.10.2019. 17:35
0
Skandal u Sloveniji: Premijer negira da je u obavještajnoj agenciji zaposlio bivšu "intimnu prijateljicu"
Slovenski premijer Marjan Šarec zanijekao je u srijedu tvrdnje da je svojim utjecajem omogućio zapošljavanje u nacionalnoj obavještajnoj agenciji SOVA ženi s kojom je surađivao prije svog ulaska u visoku politiku, pri čemu je tabloid koji je to prvi objavio aludirao da je s njom bio u intimnom odnosu.

"Nisam vršio nikakve pritiske na zapošljavanje u agenciji, a sa spomenutom gospođom nisam ni u kakvoj vezi," naveo je Šarec  u objavi na svom službenom twitter profilu, reagirajući na priču s kojom je početkom tjedna izašao portal "Požarreport", a prenijeli je i neki drugi mediji pa se zato time počelo baviti i parlamentarno povjerenstvo za kontrolu tajnih službi.

Taj portal je objavio da je "lijepa N.H", na intervenciju iz Šarecova kabineta što ga vodi bivši ravnatelj obavještajne agencije SOVA Damir Črnčec, zaposlena u toj ustanovi, da je prije radila za neke općine, uključujući i općinu Kamnik, gdje je Šarec šest godina bio gradonačelnik te da je riječ o osobi bez obavještajnih kvalifikacija koja je u tu službu došla političkom vezom.

Navodno je nekoć surađivala s današnjim slovenskim premijerom kao njegova asistentica na turnejama, kad se on još nije bavio politikom nego kao glumac-komičar nastupao širom Slovenije, ustvrdio je taj portal u aluzijama o njihovom navodnom odnosu u to  vrijeme.

Šarec je u reakciji na Facebooku napisao da se radi o nastavku stalnih pokušaja diskreditacije njegove vlade i unošenja nemira u vladajuću koaliciju iza kojih stoji bivši premijer i čelnik desne oporbe Janez Janša, koji se, kako tvrdi, ne može pomiriti da nakon lanjskih izbora nije uspio sastaviti svoju koaliciju, prenosi Hina.

Otkako sam ušao u državnu politiku navikao sam se na ustrajne aluzije i neistine raznih portala iza kojih stoji Janšina Slovenska demokratska  stranka (SDS). Sada su se okomili i na mene osobno s tvrdnjom o navodnoj vanbračnoj aferi s gospođom koja nije nikad radila kao službenica u općini Kamnik niti s njom imam bilo kakav odnos", naveo je Šarec, dodavši da radikalna oporba neće uspjeti u svojim namjerama jer "loži na mokra drva", odnosno širi očite lažne vijesti.

Takva strategija  i širenje lažnih vijesti kako je naša koalicija pred raspadom neće uspjeti, naveo je Šarec.

Kako prenose slovenski mediji, desna oporba koju vodi Janša iskoristila je i parlamentarno povjerenstvo za kontrolu tajnih službi kako bi se provjerilo stanje u nacionalnoj obavještajnoj agenciji i provjerile sumnje o zapošljavanju preko veza, mimo natječaja i poziva.

Prilikom prvog posjeta SOVA-i bez najave, na što članovi tog povjerenstva imaju pravo, potvrđeno je kako gospođa N.H.  doista radi u spomenutoj agenciji, dok je ranije u jednoj općini djelovala kao stručnjak za javne komunikacije, objavili su mediji bliski slovenskoj oporbi, ne navodeći detalje.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.