7.10.2019. 16:21
0
Vučić i Erdogan: Graditi mostove mira na Balkanu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom da je između Turske i Srbije postignuto veliko povjerenje i ocijenio da su odnosi dvije zemlje danas "možda i najbolji u savremenoj istoriji".

"Kralj Aleksandar je rekao da smo mi završili svoje sukobe sa Turcima i da od sada sa njima hoćemo da gradimo samo mir i najbolje odnose. Siguran sam da ćemo kroz mir raditi sve samo na dobrobit turskog i srpskog naroda i svih građana Srbije", kazao je Vučić.

On je naveo da je osnovni politički projekat na kojem Beograd radi sa Ankarom, obezbjeđivanje mira i stabilnosti na cijelom Balkanu.

"Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana, sutra ćemo prisustvovati početku radova na dionici autoputa Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače u dužini od 19 kilometara. To su radovi velike vrijednosti, oko 225 miliona eura. To bi dramatično povezalo Bošnjake i Srbe, Srbe i Srbe, Sarajevo i Beograd, Beograd i Banja Luku. I Srbija i Balkan izgledat će mnogo drugačije kada to budemo završili", naveo je Vučić.

Erdogan je kazao da se danas govori o prekretnicama i ključnim stvarima za cijeli Balkan.

"Želimo proizvesti mir i blagostanje i sve što će imati pozitivan utjecaj na Balkan. Neće više biti borbe među ljudima, već mir za sve nas. To su mostovi između srca. Postojat će samo osmijesi i izrazi mira dok se bude putovalo preko tih mostova", kazao je on.

Turski predsjednik je istakao da će BiH, Srbija i Turska biti tri snažna stuba tih mostova.

"U tom svojstvu stubovi će ojačati sve što je isprepleteno geografijom ovog regiona. To ćemo mi postići", kazao je.

U utorak će u Srbiji biti održan trilateralni susret članova Predsjedništva BiH, predsjednika Srbije i predsjednika Turske i postavljen kamen temeljac za put Beograd-Sarajevo. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.