4.11.2019. 21:02
1
Uz blagoslov Amfilohija krštena trans osoba
Trans osoba Vuk Adžić kršten je jučer uz blagoslov Mitropolije-crnogorsko primorske i mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, tvrdi predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić.

Ona je navela da je Adžić kršten pod imenom Vuk i ako mu u ličnoj karti još uvijek stoji žensko ime. "Vuk je trans momak koji još uvijek nije prošao kroz cjelokupnu tranziciju. Nema riječi kojom bih opisala ovaj osjećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čovjeku pobijedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju djecu", napisala je Jokić na svom zvaničnom Facebook nalogu.

Adžić se krstio u crnogorskoj nošnji, a Jokić je kazala da je ovo prvi slučaj krštenja trans osobe koja nije prošla tranziciju.

"Država nije spremna da prihvati njegov identitet prije tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste u krštenici mu piše Vuk", dodala je Jokić.

Adžić je nedavno za medije ispričao svoju ispovijest o prebijanju na pragu njegove porodične kuće u selu Mateševo kod Kolašina. U intervjuu je tada istakao da je za njega "crkva je jedino mjesto gdje može da kaže da je na neki način bezbjedan", prenosi N1.


(Amila Alijagić)

Crna Gora
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.